Biković: Britanci imaju većih problema od Bregzita

Biković: Britanci imaju većih  problema od Bregzita


Film “Balkanska međa”, ruskog reditelja Andreja Volgina, našao se na meti britanskog “Tajmsa” koji tvrdi da je film Putinova propaganda i ruska meka moć, koja potkopava regionalni mir.
Tim povodom sada se oglasio i glumac Miloš Biković, koji glumi jednu od naslovnih uloga u filmu.
– Velika Britanija je važila za kolevku demokratije. Ako je zaista tačno da neko poziva na cenzuru filma, kao umetničkog dela, onda mi se čini da Britanci imaju većih problema od Bregzita – kazao je za Tanjugu Biković.

On je izrazio žaljenje što se, kako kaže, jedna akciona drama gleda kroz vizuru politike, zbog čega u pomenutom tekstu potpuno jednostrano ostaje neprimećena snažna poruka mira, duboko ugrađena kroz odnose koji u filmu postoje između Srba, Albanca i Rusa.
– Prema informacijama od naših partnera, distributerskih kuća “20 Century fox” i “Amadeus” iz Londona, svetska distribucija filma nije prekinuta. Istovremeno, sa velikim zadovoljstvom ističem i da je distribucija u Srbiji iznenadila sve nas koji smo radili na ovom filmu i da posle dve nedelje možemo da se pohvalimo sa više od 150.000 gledalaca – kazao je Biković.

Ranije je glumac Aleksandar Srećković Kubura, koji u filmu glumi Albanca, pripadnika OVK, istakao za “Večernje Novosti” da ga ovakve poruke nisu iznenadile.
– Nije neočekivano da će zapadni mediji koji su podržavali i opravdavali nezakoniti čin NATO bombardovanja Jugoslavije, osuditi film koji prikazuje našu istinu, da ga predstavljaju kao unošenje nemira na Balkan. Nije “Tajms” imao takve komentare kad su kosovski Šiptari tri dana sprovodili krvavi pir, ubijali ljude, rušili pravoslavne crkve… Nisu pisali takve tekstove kad je pogođen voz u Grdeličkoj klisuri… Ti mediji su masovno podržavali bombardovanje, to je mašinerija koja radi svoj posao – rekao je Srećković.

U teksu Tajms tvrdi da je “istina prva žrtva ovog ratnog blokbastera”, i da iza svega stoji “namera Rusije da sve države bivše Jugoslavije okrenu protiv Zapada”. “Tajms” čak na izvestan način poziva na cenzuru filma, navodeći da je “Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim zemljama i narodima bez zaštite” i da je “vreme da se na to stavi tačka”, jer “kad se laž zaodene u istinu, u opasnosti su život i sloboda”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar