BIRTH OF A GENIUS: Da li bi genije poput Pikasa danas bio prihvaćen u Kini?

BIRTH OF A GENIUS: Da li bi genije poput Pikasa danas bio prihvaćen u Kini?

foto: Shutterstock


U toku je poslednja nedelja najveće izložbe Pikasovih dela “Rođenje genije” koja je ikada organizovana u Kini i koju je od početka juna, kada je otvorena, do sada posetilo na stotine hiljada ljudi. Redovi ispred pekinškog Centra za savremenu umetnost su i dalje nepregledni, budući da izložba traje još svega nekoliko dana – do 1. septembra.

Među čak 103 eksponata, čija vrednost iznosi oko 800 miliona evra, osim značajnih slika posetioci mogu da vide i skulpture i crteži, kao i ogromne fotografije samog Pikasa, iz kolekcije pariskog Nacionalnog muzeja a koji su u Peking preneti u čak sedam aviona.

Tema o kojoj se najvise govorilo tokom izložbe bila je da li bi genije poput Pikasa mogao da vude prihvaćen i adekvatno priznat da živi u uslovima koji danas vladaju u Kini. Tokom kulturne revolucije u Kini, Pikaso se našao na crnoj listi kao buržoaski umetnik, ali je 1980. u Pekingu organizovana jedna skromna izložba njegovih slika na kojoj je bilo 30 eksponata.

Povezane vesti – Saveti Pikasa o postizanju uspeha, bez žrtvovanja vizije

Od tada pa do ovog leta nije bilo izložbi Pikasovih dela u Kini, a ni ova ne bi bila održana da kineske vlasti nisu oduštale od zahteva da organizatori deponuju 225 miliona dolara kao osiguranje.

Neki kineski umetnici su se veoma uspešno uključili u svetsku umetnicku scenu i kineske vlasti cene ako neki njihov umetnik uspe izvan Kine. Za kineske umetnike koji su posetili izložbu ona je odličan primer šta može da se postigne ako se umetniku obezbedi potpuna sloboda stvaranja. Izložba je ,inače, najviše okrenuta prvim decenijama Pikasovog stvaralaštva, a veoma malo eksponata je iz njegovog kasnog perioda.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar