BOJE, MUZIKA, TABU TEME… Ovo su neki od najboljih filmova Almodovara

BOJE, MUZIKA, TABU TEME… Ovo su neki od najboljih filmova Almodovara


Tabu teme, tragikomične i originalne priče, transeksualnost, homoseksualnost, kontoverzne situacije samo su jedan deo filmskog opusa poznatog španskog režisera, scenariste i producenta Pedra Almodovara.

Filmski virtuoz pripoveda o snažnim i emotivnim karakterima, istovremeno krhkim i slojevitim. Boje, muzika, živopisni likovi i bizarnosti, glavni su pečat Almodovara. Ovo su neki od njegovih najboljih filmskih ostvarenja.

“Žena na ivici nervnog sloma” (1988)

U ovom fimu ljubavnik napušta ženu, iz njoj nepoznatog razloga, i ona pokušava da ga kontaktira da bi saznala razlog zašto je ostavljena. Tu se susreće sa njegovom ženom i sinom koji takođe ništa ne znaju o njemu, kao ni ona.

“Žene na ivici nervnog sloma” film je sa kojim je slavni španski reditelj Pedro Almodovar stekao međunarodni ugled i postavio najznačajnije temelje svog prepoznatljivog stila.

“Sve o mojoj majci” (1999)

Almodovar je film posvetio “svim glumicama koje su glumile glumice, svim muškarcima koji su glumili žene i svim ljudima koji žude za majčinstvom”.

Manuela je samohrana majka iz Madrida koja svedoči o smrti sina jedinca na njegov 17. rođendan. Mladić je tragično poginuo trčeći za autogramom poznate glumice.

Nakon ovog događaja Manuela odlazi u Barselonu da pronađe oca dečaka, transvestita Lolu koji i ne zna da je imao dete.

Ali, Umesto Lole, majka pronalazi njegovog prijatelja Agrada, takođe transvestita preko kojeg upoznaje Rosu (Penelope Kruz), mladu socijalnu radnicu. Rosa nije u dobrim odnosima sa majkom i ocem koji boluje od Alchaimerove bolesti. Nakon što zatrudni, potražiće pomoć od Manuele.

“Pričaj s njom” (2002)

Jedno od najboljih Almodovarovih ostvarenja. Drama “Pričaj s njom” istražuje prijateljstvo dvojice muškaraca povezanih neobičnim spletom okolnosti.

Dva muškarca susreću se u privatnoj klinici. Markova djevojka, toreadorka Lidija, leži u komi nakon napada bika. Benigno neguje drugu ženu u komi, Alisiju, u koji je potajno zaljubljen već dugi niz godina. Priča o ljubavi, usamljenosti, prijateljstvu i odanosti.

“Vrati se” (2006)

Ova komična drama govori o kulturi mrtvih u Almodovarovom rodnom gradu. Živi i mrtvi egzistiraju zajedno, bez ikakvih problema, izazivajući urnebesne situacije i duboke i iskrene emocije.

Tri generacije preživljavaju istočni vetar, vatru, ludilo, sujeverje, pa čak i smrt, zahvaljujući ljubaznosti, lažima i bezgraničnoj energiji.

Rajmunda je udata za radnika bez posla i ima ćerku tinejdžerku. Njena sestra Sole je frizerka, a njihova majka je nastradala sa mužem u požaru.

Živi i mrtvi u miru egzistiraju zajedno. Ovo je film o kulturi mrtvih u Almodovarovoj rodnoj La Manči, o žiteljima koji tu situaciju prihvataju kao nešto najnormalnije.

“Koža u kojoj živim” (2011)

Almodovarov triler o plastičnom hirurgu koji kreira sintetičku kožu i priprema strašnu osvetu. Poznati plastični kirurg Robert (Antonio Banderas) u zatočeništvu drži jednu devojku (Elena Anaya) koja je prekrivena sintetičkom kožom.

Da bi otkrili razloge te otmice, potrebno je vratiti se u prošlost i otkriti tajnu vezanu uz sudbinu njegove ćerke…

Categories

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar