Scena
08.10.2019. 17:03
R. E.

ČAROBNJACI, VILENJACI I ČOKOLADA... Najbolje dečje knjige svih vremena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Deca su ukras sveta svakoga dana, ali ove nedelje poklanjamo im posebnu pažnju. Dečja nedelja idealno je vreme i za neki poklončić mališanima, a ima li boljeg poklona od dobre knjige? Evo deset najboljih dečjih knjiga sveih vremena, po oceni britanskog BBC-a:

Madlen Lengl: Kapije vremena (1962)

Glavna junakinja ovog SF bajkovitog romana je Meg Mari, devojčica čijem se ocu, fizičaru koji je eksperimentima pokušao da pronađe mogućnost putovanja kroz vreme, misteriozno gubi svaki trag. Meg, zajedno sa svojim mlađim bratom Čarslom Valasom i školskim drugom Kalvinom, polazi u pustolovnu intergalaktičku potragu za ocem. Ova uzbudljiva dečja SF avantura jedan je od prvih naučno-fantastičnih knjiga namenjenih mlađim čitaocima. Godine 2003. u produkciji Volt Dizni studija snimljen je i televizijski film "Kapije vremena".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ursula Legvin: Čarobnjak Zemljomorja (1968)

Smeštena u izmišljenom arhipelagu Zemljomorja, priča prati Geda, mladog maga rođenog na ostrvu Gont. Njegove čarobnjačke moći ispoljile su se još dok je bio dečak, zbog čega upisuje školu magije. U školi zbog svoje nemirne prirode dolazi u sukob sa jednim od školskih drugova. Tokom borbe dva dečaka – čarobnjaka, Ged, upotrebivši jednu od svojih magija, nenamerno oslobađa strašno stvorenje iz senke. Tada nastaje zaplet.

Čarobnjak Zemljomorja, prva od šest delova sage o o Zemljomorju, pripada žanru naučne fantastike, sa bajkovitim primesama, a namenjena je pre svega mlađoj čitalačkoj publici. Međutim , i kod odraslih ova knjiga ostavlja snažan utisak.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Roald Dal: Čarli i fabrika čokolade (1964)

U blizini kuće u kojoj je živeo dečak Čarli Bakit nalazila se tajanstvena fabrika čokolade. Čarli je bio dečak iz siromašne porodice koji je obožavao čokoladu, ali je vrlo retko mogao sebi i da je priušti. Vlasnik fabrike čokolade bio je ekscentrični Vili Vonka. Vrata fabrike su uvek bila zatvorena i u nju niko nije mogao da uđe. Čak nije bilo ni radnika, jer ih je Vili jednog dana sve poslao kući. Fabrika Vilija Vonke je bila za sve velika tajna. I tako godinama, dok se jednoga dana nije pročula vest da će svako ko u pakovanju čokolade pronađe zlatnu ulaznicu, imati tu čast da poseti ovo tajanstveno, ali slatko mesto. Da li će Čarli biti te sreće? Saznaćete kada pročitate knjigu.

Čarli i fabrika čokolade je delo Britanca Roald Dala, jednog od omiljenih dečjih pisaca među književnim kritičarima. Mnogi ga čak smatraju najvećim dečjim piscem, a upravo se ova knjiga smatra njegovim najboljim delom.

Aleksandar Alan Miln: Vini Pu (1926)

Knjiga Vini Pu iz 1926. godine, prvi je tom priče koja prati pustolovine plišanog medveda Vinija Pua i njegove šumske družine – Tigra, Praslina, zeca zvanog Zekohop, magarca Iara, mame kengura Kange, njenog sina kengurčića Rua i drugih. Avanture ovih plišanih junaka dešavaju se u Stoletnoj šumi. Lik njihovog vlasnika, dečaka Kristofera Robina, takođe jednog od junaka storije o malom žutom plišanom medvediću koji obožava da jede med, zasnovan je na liku piščevog sina. Autor knjige je britanski pisac Aleksandar Alan Miln.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vini Pu je danas jedan od najpopularnijih likova iz dečjih priča, a tome je u mnogome doprinela i serija crtanih filmova o njemu, koja se već decenijama proizvodi u čarobnom studiju Volta Diznija. Prvi Diznijev film o pustolovinama plišanog mede „Vini Pu i medeno drvo“ snimljen je 1966. godine.

Antoan de Sent-Egziperi: Mali princ (1943)

Pripovedač ove prozne parabole je pilot koji preživljava avionsku nesreću i pada u pustinju Saharu. Tamo sreće Malog princa, nezemaljsko biće sa jedne druge planete i sa njim na jedan interesantan način pokušava da odgonetne smisao života. Francuski pisac i pilot Antoan de Sent-Egziperi napisao je ovo svoje, bez ikakve sumnje najbolje delo, 1943.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ova poučna novela veoma je popularna i među odraslima. Njen prevod je urađen na više od 180 jezika, u tiražu u više od 80 miliona primeraka, što je svrstava u grupu najprodavanijih knjiga ikada.

Luis Kerol: Alisa u zemlji čuda (1865.)

Glavna junakinja ove čarobne novele britanskog pisca Luisa Kerola je devojčica Alisa, kojoj se tokom šetnje u prirodi na putu nađe zečja rupa u koju upada. Kroz rupu Alisa dospeva u jedan imaginaran, neobičan svet, u kome žive razna čudna bića, poput Belog zeca, guštera Bila, Gusenice sa nargilom, Grifona, Ludog Šeširdžije... Knjiga prati Alisine dogodovštine u fantastičnom svetu zemlje čuda i njene susrete sa najrazličitijim stvorenjima iz mašte. Šest godina nakon prvog dela, 1871. Luis Kerol napisao je i nastavak Alisinih avantura, knjigu "Alisa sa one strane ogledala".

Knjigu Alisa u zemlji čuda kritičari smatraju pravim primerom tzv. literarnog apsurda, posebnog književnog žanra zasnovanog na imaginaciji. O Alisi je snimljen veći broj filmova, a najpoznatiji među njima su svakako jedno od najboljih animiranih ostvarenja čuvenog Volta Diznija "Alisa u zemlji čuda" iz 1951, kao i dve najnovije adaptacije "Alisa u zemlji čuda" iz 2010. i "Alisa u ogledalu" iz 2016. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Enid Blajton - Pet prijatelja

Ciklus od dvadeset jednog romana prati četvoro dece i njihovog psa Timija kroz različite avanture, koje im se dešavaju tokom školskih raspusta. Pet prijatelja nosi važne lekcije o prijateljstvu, porodici, ljubavi prema životinjama, ali i prati decu kroz sve avanture, koje čitalačku publiku očaravaju toliko, da su spremni da pročitaju sve knjige iz ciklusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

J.K. Rouling - Hari Poter

Put u Hogvorts najlepše je putovanje koje dete može da iskusi. Priča o poverenju, prijateljstvu, ljubavi, borbi za dobro i čast! Čitajući ovu fenomenalnu priču, deca maštaju, veruju ali i uče da prave izbore zbog kojih se neće kajati. Ron, Hari i Hermiona, imaju prijateljstvo vredno svega, ali i podršku odraslih, koji su sa njima pobedili zlo i stvorili gomilu uspomena za svako dete!

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve