Scena
08.05.2021. 20:00
Tanjug

Ko će dati toliko novca?

Crtež od 16,7 miliona dolara

Leonardo Da Vinči
Izvor: Shutterstock

Crtež medveđe glave slavnog italijanskog slikara Leonarda da Vinčija bi mogao da dostigne cenu od 16,7 miliona dolara, što bi bio rekord u ovoj kategoriji, saopštili su iz britanske aukcijske kuće Kristis.

Veličine samo sedam centimetara "Glava medveda" je naslikan na ružičasto-bež papiru, a pojaviće se na aukciji u julu, prenosi Rojters.

Aukcijska kuća navodi da je crtež jedan od osam očuvanih crteža Leonarda da Vinčija u privatnom vlasništvu koji ne pripadaju Britanskoj kraljevskoj kolekciji ili Devonšajr kolekciji u Čatsvortu.

To će biti glavna stavka na aukciji Kristisa 8. jula u Londonu, sa procenjenom vrednošću između 11 i 16,7 miliona dolara.

Prethodna rekordna prodaja se odigrala 2001. godine, kada je za Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" dato više od 11 miliona dolara.

Vlasništvo "Glave medveda" je bilo u rukama britanskog slikara Tomasa Lorensa, a nakon njegove smrti 1.830. godine, crtež je došao u ruke trgovca Samujela Vudburna, koji je prodao Da Vinčijevo delo za 3,5 dolara, prema saopštenju aukcijske kuće.

Aktuelni vlasnik ima "Glavu medveda" u posedu od 2008. godine.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Publika se više ne uvlači u čudo umetnosti"
Vladimir Dunjić

Intervju Vladimir Dunjić

05.05.2021. 22:05

"Publika se više ne uvlači u čudo umetnosti"

"Moj svet je identičan kao i Vaš. Kao i bilo čiji. Razlika je jedino u tome kako ga doživljavamo i šta nam on otkriva o nama samima. Slikajući mačke, leptire, lastavice, životinje, ja sam se zaljubio u njih i shvatio da nema nikakve razlike između mene i njih ili Vas."
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
25°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve