Scena
28.05.2019. 17:59
D.A.

Da li se, kad čujete "Đelem, Đelem", setite njega?

kolumna-cira-saba-bajramovic-by-nemanja-5.jpg

Najpoznatiji World Music magazin u svetu - britanski Songlines dao mu je u recenziji markicu TOP OF THE WORLD, a magazin „Tajm" ga je proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu. Indira Gandi i Nehru pozvali su ga u Indiju gde je proglašen za kralja romske muzike. Pesma "Đelem đelem" proglašena je za himnu svih Roma sveta. Kažu da je niko nije pevao kao on.
Bio je kralj pesme, zaradio je mnogo, na ono što je voleo potrošio još više i dva dana pred smrt rekao: "Star sam, bolestan i siromašan i to ne mogu da promenim. A kad bih se ponovo rodio, ništa ne bih menjao, opet bih pevao. Četvoro dece i dvanaestoro unučadi sam izdržavao, pa sam morao sve da trpim. To pevanje po svadbama me je i ubilo".

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZeVL0BSvSFU

 

Šaban Bajramović umro je 8. juna 2008. godine, 72 godine nakon što je rođen u siromašnoj romskoj porodici čistača niških ulica. Preležao je dečiju paralizu, završio je samo četiri razreda osnovne škole i sve do odlaska u tadašnju JNA zarađivao od šibicarenja. Otišao je u vojsku, a završio na Golom otoku. Kasnije je pričao da je zbog neke žene zakasnio u kasarnu, na saslušanju je izvređao tužioca i zaradio pet godina robije na Golom otoku. I ne samo da je muke preživeo, već je tamo i počeo da peva i napravio džez orkestar! Tvrdio je da je tako Bog hteo, da je tamo završio svoj fakultet.
Međutim,nakon dolaska kući za snimanje svoje muzike u Srbiji nije uspevao da nađe izdavačku kuću i zbog toga svoje ploče izdaje u Sloveniji. Njegov muzički sastav Crna Mamba pratio ga je više od 20 godina. Snimio je 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama.

Njegove zlatne godine upravo su tih poslednjih osam godina života. Zahvaljujući saradnji sa Dragim Šestićem i Mostar Sevdah Reunionom. 2001. godine je snimio i CD sa njima pod nazivom A Gypsy Legend, u izdanju World Connection-a, sa kojim dobija veliku popularnost na World Music sceni u svetu. Saradnju sa njima privremeno završava 2002. godine, i nastavlja da radi sa bendom Cubismo. Sa Cubismom Šaban sarađuje na CD-u Amigos gde se pojavljuje sa dve pesme, a 2005. ponovo ulazi u mostarski studio sa legendarnim Mostar Sevdah Reunion-om i pod producentskim vođstvom ŠestiĆa snima album koji je ujedno i originalni soundtrack.

Dug je put prešao od siromašne porodice niškog čistača ulica do najsjajnije muzičke zvezde. A opet, na kraju je opet bio na početku. Valjda je zato o sebi uvek govorio kao o Ciganinu."Kakav Rom, ja sam Srbin, srpski Ciganin" objasnio je jednom novinaru posle svog slavnog, prvog koncerta u beogradskom Domu sindikata, krajem sedamdesetih. "Četrdeset i kusur godina sam Ciganin, a tek dve-tri Rom, pa piši - Ciganin."

Nemaština, plač dece, pesma žena, blatnjavi sokaci, pa belo odelo i zlatan zub, skupi hoteli, aplauzi, slava, kralj.Sve su donele i odnele pesme i kafana. Ostao je samo put .Onaj iz pesme "Đelem, đelem". Onaj kojim je došao i otišao kralj koji je pevao iz duše, za svačiju dušu.

"Idem, idem na daleki put
I upoznajem srećne Rome
O Romi odakle ste,
Sa šatorom pokraj srećnih puteva?

O Romi, O narode romski

Imao sam nekada veliku porodicu,
Ali Crne legije su ih ubile
Pođite sa mnom Romi iz celoga sveta
Za Rome su putevi otvoreni
Sada je vreme, ustanite Romi svi,
Dići ćemo se visoko ako se potrudimo

O Romi, O narode romski"

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve