“SENKE NAD BALKANOM 2”: Muziku u seriji izvodi slovenačka drag queen grupa “Sestre”

“SENKE NAD BALKANOM 2”: Muziku u seriji izvodi slovenačka drag queen grupa “Sestre”

foto: promo


Prva sezona serije “Senke nad Balkanom” ostala je dobrim delom upamćena i po originalnoj muzici koju potpisuje kantautor Magnifico. Kao hit tada se nametnula numera “Divna” koju su paralelno izvodili Ognjen Radivojević, ali i Nikola Pejaković.

U drugoj sezoni ovog TV serijala Dragan Bjelogrlić spremio je još ambiciozniji dramski prikaz istorije Balkana, koju razume se, mora da prati i originalna, hrabra i pomalo misteriozna muzika koju je osmislio Magnifico.

Tako prvu numeru iz Senki 2, pod nazivom “Barjak”, izvodi slovenačka grupa Sestre. Pesma “Barjak” oslikava istorijske okolnosti u Evropi sredinom tridesetih godina prošlog veka.

Posebno je zanimljivo da su “Sestre” slovenačka drag queen muzička grupa, koja su javnosti postale poznate nakon nastupa Eurosongu 2002. godine, sa pesmom “Samo ljubezen” i tada osvojile 13 mesto.

Sestre su počele da pevaju pod imenom “Štrumpant’l Sisters” u sastavu: Miss Marlena, Daphne i Charlotta. Charlotta, međutim, napušta trio i na njeno mesto dolazi Emperatrizz, koja je do tada bila make-up majstorica grupe.

Štrumpant’l Sisters su počele da pevaju pred LGBT publikom u klubovima u Ljubljani. Njihova pobeda izazvala je buru reakcija u katoličkoj slovenačkoj javnosti i RTV Slovenija, organizator takmičenja, nameravala je da stavi veto na izbor “Sestara” kao predstavnica na Eurosongu. LGBT organizacije su protestvovale, pa je ceo sličaj dospeo i do Evropskog parlamenta, čiji su zvaničnici i zvaničnice izrazile zabrinutost za jednaki tretman LGBT osoba i poštovanje prava manjina u Sloveniji. RTV Slovenija je naposletku odlučila da prizna pobedu Sestara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar