DEV9TKA ZA ČISTU DESETKU: Umetnički plam u Beogradu izazvao senzaciju

DEV9TKA ZA ČISTU DESETKU: Umetnički plam u Beogradu izazvao senzaciju


Instalacije od ogledala, papira i mašina u stimpank stilu, izložne lutke i maske, sjajna muzika, kreativni kamp i opu­štanje uz pivo, bleštava laserska svetla, zapaljene vatre, publika koja aplaudira, tako je izgledalo poslednje veče četvrtog po redu Dev9t festivala, jednog od najspecifičnijih umetničkih događaja našeg grada, koji je održan od 15. do 23. juna.

Dev9t (3)

Stara ciglana, na Slana­čkom putu broj 26 u Beogradu, bila je stecište mnogobrojnih talentovanih i vrlo kreativnih izvođača i radionica, koje su ove godine posvećene Milanu Mladenoviću i rok grupi EKV, pa je stoga za temu festivala odabrano ogledalo po istoimenoj pesmi tog legendarnog benda.

Tema „Ogledalo“ ima i metaforičku funkciju, ono odražava svet, demaskira spoljašnje i unutarnje, skriveno biće čoveka, poigrava se iluzijom i stvarnošću, i česta je inspiracija za kreativce, što se pokazalo kao naročito značajno za učesnike Dev9t festivala, koji su igrom stakla, svetlosti i senki prikazali unikatna umetnička rešenja i pristupe. Izložene slike, skulpture i fotografije ne samo da su uspele da iznenade, oduševe ili uplaše već su motivisale mnoge posetioce da iska­žu svoju kreativnost učešćem u festivalu.

Dev9t (1)

Mnogobrojne instalacije, originalne pozorišne predstave, džinovski mehurovi od sapunice, slikanje na svirkama bendova i nastupima DJ-eva, nezaboravne filmske projekcije i plesni performansi, kao i učestvovanje u zanimljivim radionicama, jesu neporeciv dokaz visokog umetničkog kvaliteta, slobodnog, kreativnog i larpurlartističkog pristupa umetnosti. Instalacije poput lavirinta rotirajućih ogledala, durbinskih tunela i kaleidoskopa, žičane skulpture bikova u pokretu, odsjaj hiljadu ulančanih limenki piva koje formiraju krila, razapete lutke koje nose krunu od trnja i evociraju hrišćansku simboliku, lice sa hiljadu maski, slonovske glave sastavljene od stotinu komadića papira, samo su neki od primera izuzetne ma­ štovitosti, velike posvećenosti i neporecivog talenta okupljenih umetnika.

Posebnu pažnju privukla je predstava „Kralj Ibi“ u režiji Gorana Jevtića, koja je zasnovana na tekstu Alfreda Žarija, jednog od najkontroverznijih autora koji su stvarali u zoru 20. veka, poznatog tvorca pata-fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko delo sa sekularnim, razuzdanim, pantagruelovskim humorom, uspevajući da jednim novim humoristič­kim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode. Velika pažnja se pridavala i inovativnim scenskim rešenjima, pa su tako, na primer, glumci tokom izvođenja predstave bili sme­ šteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umetnika Viktora Kisa, a atmosferu su upotpunili prikazani filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša, kao i maštoviti kostimi Tijane Pavlov.

Sa vise od 200 slikara, 50 street-artista, 100 fotografa i 100 vajara, 20 književnika, 20 performansa, 20 filmskih projekcija, 15 arhitekata, 10 stripumetnika i 20 radionica, Dev9t je utemeljio svoje mesto jedne od najznačajnijih umetničkih manifestacija Balkana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar