Scena
01.04.2023. 23:20
R. E.

"Moj Branko ne laže"

Dokumentarac o Ćopiću zatvara Martovski festival

Film
Izvor: Shutterstock

U završnici jubilarnog, 70. izdanja Martovskog festivala, u nedelju 2. aprila od 19 časova nakon dodele nagrada najboljim autorima i filmovima, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana svetska festivalska premijera dokumentarnog filma "Moj Branko ne laže" u režiji Branka Lazića.

Film je posvećen liku i delu Branka Ćopića i pokušava da odgovori na pitanje kako je vedri pisac, koji je iza sebe ostavio impozantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao "samo" partizanski i dečiji pisac.

Ovaj film snimljen je u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, po scenariju Saše Berendike.

U filmu učestvuju akademik Matija Bećković, istoričar Predrag Marković, prof. dr Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, prof. dr Duško Pevulja, doc. dr Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić…

Rekli su o njemu da je prvi komunistički jeretik, najčitaniji pisac Jugosavije, pisac za narod i sirotinju, najomiljeniji osmeh Beograda, poslednji Krajišnik… Kako je Branko Ćopić, posleratni najčitaniji, najprevođeniji, najtiražniji pisac čitavog jugoslovenskog prostora, podjednako omiljen i kod dece i kod odraslih, postao prvi jeretik komunističke Jugoslavije?

Autor filma Branko Lazić urednik je dokumentarnog programa na Radio-televiziji Republike Srpske, autor je preko 500 emisija, spotova i dokumentarnih filmova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta sve možemo pogledati u Jugoslovenskoj kinoteci u aprilu
nemi film, projektor

Sećanje na velikane

31.03.2023. 22:00

Šta sve možemo pogledati u Jugoslovenskoj kinoteci u aprilu

Jugoslovenska kinoteka prikazaće u aprilu i šest filmova u kojima je igrala Rakel Velč (1940-2023), američka glumica i seks simbol 60-ih i 70-ih godina 20. veka.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve