Scena
13.06.2023. 17:35
R.E.

Apel

Glumci pisali Ani Brnabić, Maji Gojković, Orliću i Gašiću

pozorište
Izvor: Shutterstcok

Udruženje dramskih umetnika Srbije poslalo je dopise Ani Brnabić - predsednici Vlade RS, Vladimiru Orliću - predsedniku Narodne skupštine RS, Maji Gojković - ministarki za kulturu i potpredsednice Vlade RS, kao i Bratislavu Gašiću - ministru MUP-a RS.

U tekstu dopisa, koje potpisuje predsednik Udruženja, glumac Nebojša Dugalić, piše: 

"Udruženje dramskih umetnika Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, u više navrata oglasilo se apelima da se na svaki način prestane sa generisanjem atmosfere zastrašivanja i pretnji, naročito posle takvih strahotnih događaja koji su nas sve zadesili. Nažalost, na naše prethodne apele niko se od zvaničnih institucija nije osvrnuo, niti ih uzeo u obzir. Kao posledicu takvog nereagovanja sada smo u situaciji da su pretnje otišle toliko daleko da se u više navrata nekolicini naših kolega pretilo spominjanjem DECE!!!

Da li zaista u ovoj zemlji još uvek postoji neko ko bi posle stradanja tolike dece mogao, samo mesec dana potom, ponovo da preti DECI?!! 

Osim toga, pojavila su se dva spota u kojima su 46 naših kolega targetirani kao 'rušitelji države i ustavnog poretka', kao i počinitelji 'anticivilizacijskih činova'. 

Apelujemo na punu svest o ozbiljnosti ovakvih neargumentovanih i neodgovornih optužbi, budući da je ovakav način podgrevanja tenzija više puta rezultovao fizičkim napadima i ugrožavanjem života pojedinih ljudi među kojima je bilo i više naših kolega.  

Obraćamo se zato Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu kulture i svim nadležnim institucijama sa najoštrijim zahtevom da adekvatno odgovore na ovakve pretnje, otkriju idejne tvorce ovakve kampanje i ljude koji se kriju iza ovih anonimnih profila i privedu ih pravdi.

Pozivamo Vas da na vreme uradite ono što ste po zakonu i savesti obavezni i sprečite da se ovaj haos otme kontroli do te mere da još jednom postanemo zanemeli svedoci novih stradanja i tragedija, kako deci i potomcima ne bismo ostavili svet u kome je jezik mafijaških pretnji legitiman i samorazumljiv. 

Probajmo da u sveopštoj ostrašćenosti i kratkovidosti barem za toliko budemo dalekovidi i odgovorni. 

Kako bi se izbegla svaka nedoumica ponovićemo ono na čemu smo svaki put u dosadašnjim oglašavanjima insistirali. Ovo nije zastupanje bilo koje političke strane, već samo apel za odbranu onoga što je, nadamo se, još uvek, svima, svetinja oko koje nema spora - a to su životi naše dece i budućnost naših potomaka. 

Zaštitimo decu, zaštitimo živote, zaštitimo dostojanstvo i slobodu čoveka".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve