Scena
06.09.2022. 21:40
R.E./ dpa

Nakon tri godine

Drevno rimsko blago opet pred očima javnosti (VIDEO)

zlatnici
Izvor: Shutterstock

Više od 2.500 rimskih zlatnika uskoro će ponovo pred posetioce Rajnskog pokrajinskog muzeja u Triru. Blago je bilo van očiju javnosti pošto je pre tri godine pokušana pljačka.

Postavka je sada u novim ormarićima, uz veće mere bezbednosti koje je preduzela pokrajina Porajnje-Falačka.

"Najveća kolekcija zlatnika iz Rimskog carstva na svetu" tako sada ponovo može da se vidi u "najrimskijoj" nemačkoj pokrajini, rekao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Porajnja-Falačke Roger Levenc. Posetioci će novčiće moći da vide od 10. septembra.

U novu, najsavremeniju bezbednosnu tehniku vlasti su uložile više od milion evra.

Oktobra 2019. provalnici su iz muzeja pokušali da odnesu 18,5 kilograma teške zlatnike. Međutim, nisu uspeli da otvore neprobojnu staklenu kocku nad blagom pre nego što se alarm aktivirao i pošto je stigla policija, piše "dpa".

U međuvremenu su zlatnici bili "na tajnom, sigurnom mestu," rekao je direktor muzeja Markus Rojter.

Novčići su inače slučajno otkriveni 1993. godine, prilikom izgradnje parkinga u Triru, nekadašnjem rimskom gradu. Istraživači pretpostavljaju da je blago neko zakopao 196. godine nove ere, u vreme građanskog rata.

Naučna vrednost kovanica je, rekli su stručnjaci, neprocenjiva. Na zlatnicima su likovi 29 rimskih careva ili njihovih srodnika - od Nerona do Marka Aurelija.

Sud u Triru je proše godine jednog muškarca, koji je tada imao 28 godina, osudio na tri godine zatvora. On je priznao da je "držao stražu" dvojici, koji su i sada nepoznati, dok su pokušavali da ukradu zlatnike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pronađena zlatna Biblija manja od dva centrimetra (FOTO)
Biblija

Potiče iz 15. veka

11.11.2021. 11:30

Pronađena zlatna Biblija manja od dva centrimetra (FOTO)

Medicinska sestra Bafi Bejli iz Lankastera pronašla je minijaturnu zlatnu Bibliju dok je uz pomoć detektora metala sa suprugom Ijanom pretraživala poljoprivredno zemljište u blizini Jorka, preneli su britanski mediji.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve