EDICIJA “ROMAN PREMIJERA”: Prva u nizu knjiga Džordža Sondersa “Linkoln u bardu”

EDICIJA “ROMAN PREMIJERA”: Prva u nizu knjiga Džordža Sondersa “Linkoln u bardu”

foto: Shutterstock


Izdavačka kuća “Geopoetika” pokrenula je novu ediciju “Roman premijera” koju je započela romanom “Linkoln u bardu”, američkog pisca Džordža Sondersa čiji je ovo roman prvenac za koji je osvojio visokocenjenu nagradu Bukera 2017.

Glavni u rednik “Geopoetike” Vladislav Bajac predstavljajući Sonders roman ocenjuje da je on uspeo da pomeri granice književnosti i da napiše najneobičniji i najoriginalniji roman o porodičnoj ljubavi i gubitku, ni nalik nečemu što ste do sada čitali.

“On razvija nezaboravnu priču o porodičnoj ljubavi i gubitku na osnovu klice istorijske istine da je američki predsednik Abraham Linkoln nakon smrti sina obilazio njegovu grobnicu da bi držao u naručju njegovo telo. Njegov sin Vili Linkoln je zarobljen u prelaznoj oblasti ( bardo) gde se duhovi druže i prepiru dok se u njegovoj duši odvija velika borba ” ispricao je Bajac i dodao da je to delom istorijski roman, delom uzbudljiva fantacija.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Ovaj sentimenatalan i filozofski roman o važnosti empatije, smešten u doba Građanskog rata , prenosi čitaocu samu esenciju tuge, a uz sve to je začinjen grotesknim humorom.

Ocena književnog kritičara “Njujork tajms” je da je”Linkoln u bardu” “sjajno delo puno dobrote i humanosti”, dok je “Observer” napisao da je “genijalno i zahtevno delo koje angažuje emocije , jedan pokušaj da se iznova ustane i bori za saosećajnost , dobrotu i požrtvovanost,da se pruži otpor”.

Za “Fajnenšel tajms” to je roman”toliko intiman i human doliko dubok da delujekao čin milosti”

Izvorna ideja romana potiče od ” Bardo Todol” iz 8. veka popularno znanog kao tibetanska “Knjiga mrtvih”drevnog budističkog teksta koji govori o prelaznom stanju (svesti)između smrti i novog rođenja. Džordž Sonders stekao je ugled kratkim pričama za koje osvojio je nagradu PEN/Malamud, a pripale su mu i nagrade Makartur i Gugenhajm,i a izabran je za Američku akademiju umetnosti i nauke. Časopis “Tajm” ga je 2013. svrstao među sto najuticajnijih ljudi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar