Scena
06.04.2020. 22:59
The Guardian

ENDI VORHOL: Krenite virtualno u obilazak izložbe Tate Modern

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukoliko niste dobili priliku da vidite Tate-ovu čudesnu izložbu Endija Vorhola pre nego što je epidemija koronavirusa sve zaključala, ne tugujte - još uvek možete da doživite kako je to biti poznat 15 minuta (OK, tehnički šest minuta i 59 sekundi) gledajući ovaj novi videozapis u galeriji, u kojem vas kustosi vode kroz izložbu - od imigracionih obrazaca koji dokumentuju da su Vorholovi roditelji stigli u SAD, pa sve do umetničkih dela koji se igraju sa njegovom seksualnošću i osećajem smrtnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

To možda nije stvarna poseta, ali je ipak šansa da se pobliže i osobno upoznamo sa Vorholovim delom na potpuno nov način, jer naši vodiči pružaju uvid u sve, od njegovog uticaja do srebrnih perika.

"Vođenje izložbe Endija Varhola u današnje vreme znači suočavanje sa svetom u kojem svi imaju mentalnu projekciju umetnika i njegove produkcije", kažu kustosi Gregor Muir i Fiontan Moran.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=ZjgAd6Z-dd0&feature=em…

"Svi su vlasnici Vorhola. On je jedan od retkih umetnika koji nadilazi svet umetnosti, postajući široko poznat kao jedan od najpoznatijih američkih umetnika, ako ne i jedan od najpoznatijih Amerikanaca. Vremenom je Vorhol postao - i još uvek jeste - veliki brend, upravo tako je želeo."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Cilj kustoja je bio da uklone neke od mitova o Vorholovom radu.

"Kad mnogi pomisle na njega, i dalje se okreću pop artu i slikama konzervi supa i boca Coca-Cole, Marylin's i Jackie's. Ipak, većina ovih dela nastala je početkom 1960-ih u umetnikovom prvom domu umetnika na aveniji Leksington, a ne fabrici srebra, kako ljudi zamišljaju. Stvarnost je da Vorholov trajni uticaj može da se nađe u njegovom dugogodišnjem ulaganju u eksperimentalni film i TV, kao i u njegovoj neprestanoj fascinaciji slavnim ličnostima, poslovnom umetnošću, pop muzikom i komercijalnim publikacijama. " Vorhol je bio poznat po tome što je krio svoj stvarni identitet iza ekscentričnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Muir i Moran su ovo iskoristili kao priliku da ispitaju osobu ispod svega toga.

"Želeli smo da pogledamo Vorhola ko je on, uzimajući u obzir putovanje porodice u Ameriku iz istočne Evrope, njegov queer identitet i način na koji bi njegov rad na kraju bio ovekovečen smrću i religijom", kažu oni. "Imajući to u vidu, želeli smo da ponovo pogledamo Vorhola."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve