Scena
16.06.2021. 13:18
Promo

“Nušićevi dani”

Englezi imaju Šekspira, Francuzi Molijera, Rusi Gogolja, mi imamo Nušića

Otvaranje Nušićevih dana
Izvor: "Nušićevi dani" promo

Pred publikom Centra za kulturu Smederevo, sinoć su svečano otvoreni “Nušićevi dani”, koji se 38. put za redom održavaju u čast našeg čuvenog komediografa Branislava Nušića.

U Smederevu je Nušić proveo veliki deo svoga života, koga je potom i ovekovečio u svojim delima.

- Šta je nama, njegovim Smederevcima, ostavio naš Ben Akiba, veliki patriota, komediograf, orator, pesnik, konzul, smederevski dečarac koji je po Provaliji lovio štiglice, a oštrim okom beležio likove koji će postati paradigme mnogih epoha?  Ovekovečio je Gospođu ministarku, inače našu sugrađanku, koju danas igraju najvrsnije glumice Srbije i drugih evropskih zemalja. Ovekovečio je i naš grad u Autobiografiji, ostavio nam pravo da se dičimo svojim zaista specifičnim, prepoznatljivim smederevskim humorom, reči su članice Gradskog veća zadužene za kulturu, turizam i informisanje Maje Ćirković, koja je svečano otvorila festival, i tom prilikom naglasila:

- Englezi imaju Šekspira, Francuzi Molijera, Rusi Gogolja, mi imamo Nušića.

Maja Ćirković, član gradskog veća
Izvor: "Nušićevi dani" promoMaja Ćirković, član gradskog veća

Na spomenik Branislava Nušića, vence je na početku svečanosti položila zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić, članica Gradskog veća Maja Ćirković, direktor Centra za kulturu Smederevo Dragoljub Martić i sekretar Danijela Stojković. Ispred Nušić fondacije polaganju venaca su prisustvovali Miodrag Mija Ilić i Nebojša Nušić, kao i delegacija Kola srpskih sestara i predstavnici Osnovne škole Branislav Nušić.  

Nušićevi dani polaganje venca
Izvor: "Nušićevi dani" promo

Izložbu “Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića” u organizaciji Centra za kulturu Smederevo i Fondacije Nušić, otvorila je koautorka izložbe Milena Šećerović.

Milena Šećerenović, koautorka izložbe Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića
Izvor: "Nušićevi dani" promoMilena Šećerenović, koautorka izložbe Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića

Organizatori festivala su odali počast nedavno preminulom reditelju i nekadašnjem ministru kulture, Bratislavu Braci Petkoviću, koji je bio član stručnog žirija, a potom I selektor “Nušićevih dana”. O Branislavu Nušiću i njegovoj bogatoj karijeri govorio je Miodrag Mija Ilić koji je istakao da je za života uvek bio patriota posvećen društvu kojem pripada. Uporedivši ga sa Bratislavom Bracom Petkovićem, istakao je važnost nedavno preminulog reditelja i njegovih dela za nasu celokupnu kulturnu baštinu. Kroz svoja dela i njihovu režiju Braca je uspešno prikazivao različite svetove satkane u jedan Beograd, koji više nikada neće biti isti.

Miodrag Mija Ilić
Izvor: "Nušićevi dani" promoMiodrag Mija Ilić

Sinoć je izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Divlje meso”, u režiji Jagoša Markovića, kojom je zvanično otvoren festivalski program manifestacije. Već danas će posetioci “Nušićevih dana” biti u prilici da od 20 časova u Centru za kulturu Smederevo pogledaju predstavu “Ožalošćena porodica” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, po motivima istoimene komedije Branislava Nušića.

Predstava Divlje meso
Izvor: "Nušićevi dani" promo

Nušićevi dani traju do nedelje, 20. Juna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nagrada za životno delo ove godine pripala glumcu Petru Božoviću
Petar Božović

38. “Nušićevi dani”

14.06.2021. 10:49

Nagrada za životno delo ove godine pripala glumcu Petru Božoviću

U čast srpskog knjiženika i komediografa, začetnika retorike u Srbiji, novinara i diplomate, Branislava Nušića, u Smederevu se još od 1984. godine održava pozorišni festival “Nušićevi dani”.
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve