FENOMEN “KIJANU RIVS”: Hteo je da bude neprimetan, tako je i došao u centar pažnje

FENOMEN “KIJANU RIVS”: Hteo je da bude neprimetan, tako je i došao u centar pažnje

EPA/FRANCK ROBICHON


“Savladao je umetnost poziranja sa ženama bez dodira”, “on je najbolji čovek na svetu”, “svi bi trebali da se ugledamo na njega”, “sedam činjenica zbog kojih je super tip”, “preživeo je tešku tragediju, a danas drugima čini dobro” – samo su neki od tekstova posvećenih popularnom glumcu Kijanu Rivsu.

S crnim naočarima, hladnokrvnog izraza lica, u dugom crnom kaputu, vešto je izbegavao metke dok je savijao leđa pod neverovatnim uglom, i da, odlučio se za crvenu pilulu koja budi iz sveta iluzija, što bi možda malo ko danas uradio. Donosio je teške, ali pravične odluke. I sve je to bio Kijanu Rivs u “Matriksu”, filmu koji ga je proslavio.

 EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Posle toga je nizao brojne holivudske uloge, ništa manje profitabilne. I ostao je u fokusu svetske javnosti, iako se nikada nije trudio da privuče pažnju. Doduše, pristajao je na povremena televizijska gostovanja.

A onda, u poslednjih nekoliko meseci, postao je deo svojevrsnog fenomena, u kojem se svaka njegova reč beleži i prepričava, dok njegova smirenost i mesijanski nastup postaju inspiracija za mnoge… Da li su se to mediji i njihovi konzumenti zasitili rijaliti zvezda, poput Kardašijanovih, pa dolazi nova era “anonimusa” u pokušaju, koji mogu biti bolji primer za zdravorazumski život. Ili je “samotnjak” i “čudak”, kako Rivsa još nazivaju, iako paradoksalno zvuči, svojim povučenim pristupom uspeo da postane još popularniji i tako najavi novi pravac dobre self promocije – što manje isticanja, veće obožavanje publike. Biće da ima i jednog i drugog.

 EPA-EFE/NINA PROMMER

EPA-EFE/NINA PROMMER

Rivs je, sasvim sigurno, nenamerno postao najomiljeniji glumac u istoriji Holivuda. Tek nedavno se saznalo za njegove donacije humanitarnim fondacijama, da je kupio motore svim kaskaderima koji su radili s njim na filmu Matriks, da je sebi tražio nižu platu u pojedinim filmovima, a svoj honorar podelio s ekipom Matriksa koja je radila na specijalnim efektima i kostimima. Postalo je opštepoznato da ne vodi luksuzan život, već se vozi javnim prevozom i da se druži sa beskućnicima.

Otkriveno je i da donira novac organizaciji koja pomaže igračima hokeja s povređenom kičmom. I o svemu tome, nikada nije sam govorio. Drugi su pričali…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar