Scena
26.11.2020. 20:12
Tanjug

Festival autorskog filma od sutra u Kombank dvorani

shutterstock_169841813.jpg

Festival autorskog filma (FAF) u svom 26. izdanju počeće sutra od 16 časova premijerom iranskog filma “Zlo ne postoji” reditelja Mohameda Rasulofa.

Specijalna projekcija za medije održana je danas u Kombank Dvorani, gde će i biti svečano otvaranje.

Smotra umetničkog, nezavisnog filma trajaće prvi put u svojoj istoriji čak 20 dana, sve do 16. decembra, a ne do 4. decembra , kako je prvo bilo planirano, a čast da otvori festival ima pobednik festivala u Berlinu 2020, iranskog reditelja, koji na osvešćen način progovara o bolnoj temi smrtne kazne kroz četiri različite autentične priče.

Shutterstock Shutterstock

"Pokušali smo sa ovim produžavanjem festivala da napravimo jednu proslavu umetnosti i proslavu filma, ideju da u ovim ovako teškim vremenima jedino kultura jeste duhovna hrana i nešto što nam je svima veoma potrebno”, objasnio je predsednik Saveta festivala Srdan Golubović.

On je dodao da je s obzirom na nove mere po kojima se i bioskopi zatvaraju u 18 časova, odlučeno da festival traje 20 dana, i pretvori se mesec autorskog filma.

Golubović je izrazio zahvalnost resornom ministarstvu što će festival ići uživo, uz poštovanje svih mera.

Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, Katrin Fodri, povodom pete godine Srpsko-francuskih filmskih susreta, koji se obeležavaju onlajn na ovom izdanju, izrazila je veliko zadovoljstvo i čestitala na ogromnom naporu i pravom poduhvatu da se festival ovog tipa ipak održi u ovako teškoj situaciji.

"Film čini živim upravo prisustvo ljudi u salama, i zato na ovom festivalu petu godinu nastavljamo saradnju sa udruženjem “L''acid”, koja se bavi promocijom nezavisnih francuskih filmova” objasnila je predstavnica Francuskog instituta.

Ove godine će biti više od 40 učesnika na tim susretima i 20 filmova koji će biti prikazani u okviru te celine programa, od čega su četiri francuska filma iz selekcije festivala u Kanu.

Shutterstock Shutterstock

Biće organizovan i jedan master klas koji se tiče produkcije dokumentarnih filmova, ali i predstavljene nove stipendije međunarodne filmske škole u Francuskoj, a u planu je i panel posvećen snimaju kratkometražnih filmova.

Stefan Ivančić, jedan od selektora i član saveta FAF-a, istakao je da će prva sedmica festivala biti najbogatija sa filmskim programom u smislu punog kapaciteta svih sala i broja filmova, a kasnije neće biti istog intenziteta, što podrazumeva manji broj sala i projekcija.

Osim prikazivanja filmova u bioskopima, Ivančić je podvukao i prvi put uvedenu i onlajn filmsku platformu MOJ OFF (mojoff.net ),gde će biti plasirani određeni naslovi Glavnog i Takmičarskog programa.

Cene karata za festival kreću se od 150 (retrospektiva kultnih filmova u Kinoteci) do 350 dinara, a glavno mesto održavanja Festivala je Kombank Dvorana.

Ostale sale gde će se gledati fimovi na FAF-u su: Dom omladine Beograda, stara i nova zgrada Jugoslovenske kinoteke, Dvorana Kulturnog centra Beograda, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Art bioskop - Kolarčeva zadužbina, i UK „Stari Grad".

Organizator je Udruženje građana “Pogled u svet”, a producent festivala kuća MegaCom film, ujedno vlasnik i Kombank Dvorane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve