Scena
08.10.2020. 14:16
Tanjug

Film "Čekajući Handkea" Gorana Radovanovića u postprodukciji

h_55536765.jpg
Izvor: EPA / DRAGAN TATIC

Dugometražni dokumentarni film "Čekajući Handkea" reditelja Gorana Radovanovića trenutno se nalazi u postprodukciji, tačnije - u fazi montaže slike, saopštio je Filmski centar Srbije, koji je podržao nastanak ovog ostvarenja.

Film prati vinara Srđana Petrovića iz Velike Hoče koji želi da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio, upravo nakon saznanja da je slavni autor dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Postavljanje ploče zahvalnosti ovom piscu postaje "sizifovska" akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva u enklavi na Kosovu i Metohiji.

Povezane vesti - Iskorak u prazno

Autor filma Radovanović o svom najnovijem ostvarenju rekao je sledeće: „Boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao je veliki uticaj i na moje opredeljenje da pre sedam godina snimim "Enklavu", tako da sam ovim filmom želeo i sam da iskažem zahvalnost Handkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu".

 EPA-EFE/JULIEN DE ROSA EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Radovanović dodaje da Handke svakako poseduje neosporan moralni stav spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali i iskrenu darežljivost koja se još uvek prepričava među Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče.

"Ja sam filmski vaspitavan i školovan na Novom nemačkom filmu krajem 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog veka, čiji je Handke bio neodvojivi i najznačajniji deo", napominje autor, scenarista i režiser ovog budućeg filmskog dela.

"U ovom filmu pokušao sam da, za razliku od poslednjeg dokumentarca "Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali" u kojoj je dominirao audio-zapis, napravim priču koja počiva isključivo na slici, pokušao sam da napravim film koristeći svega nekoliko telefonskih razgovora kao "dijalog"."

Povezane vesti - Odiseja mentalnog bolesnika

Kako napominje reditelj, inače autor hvaljenog i nagrađivanog igranog filma "Enklava" o Srbima na Kosovu, gde je igrao i Nebojša Glogovac, Velika Hoča je verovatno jedino urbano srpsko selo sa popločanim ulicama, kamenim kućama i desetak gradskih crkava, i gotovo mediteranska lepota mesta ga je uputila na fotografiju kao osnovni element režije.

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

"U tome mi je pomogao direktor fotografije Milorad Glušica, sigurno jedan od najznačajnijih srpskih snimatelja."

Osim režije, Radovanović je uz Borisa Trbića i scenarista ovog filma, montaža je u zanatskoj veštini Nenada Pirnata, dok je za zvuk zadužen Aleksandar Protić, istovremeno i izvršni producent uz reditelja.

Producentkinja je Jasenka Jasniger, a "Čekajući Handkea" nastaje u koprodukciji dve kuće - "Nama Film" i “Mir Media”.

Radovanović je autor veoma zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca "Kasting", "Pileći izbori", "Uz Fidela do kraja" i poslednjeg "Slučaj: Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali", dok je osim "Enklave" radio i igrano ostvarenje "Hitna pomoć".

Režiser i scenarista je nedavno osvojio nekoliko priznanja za aktuelni dokumentarac "Slučaj Makavejev", koji je ovenčan nagradom "Beogradski pobednik", nagradom za najbolji film u takmičarskom programu "Srpski film (Srbija i prijatelji)" na beogradskom FEST-u 2019. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve