FILM “JOKER”: Najbolje ostvaranje godine ili primer praznine današnje kulture?

FILM “JOKER”: Najbolje ostvaranje godine ili primer praznine današnje kulture?

foto: imdb / promo


Film “Joker”, u kojem Betmenovog neprijatelja glumi Joaquin Phoenix, u režiji Todd Phillipsa pokupio je osmominutne ovacije na na Filmskom festivalu u Veneciji, a već donosi i vrhunske nagrade! Tako je umetnički direktor venecijanskog festivala već prognozirao da film ide “ravno prema oskarovcima”!

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Independent film opisuje kao “moćan i originalan” ističući da Phoenix lik glumi tako da je Joker istovremeno i vrlo jeziv i vrlo simpatičan, dok Variety navodi: “Phoenix je запањујућ u ulozi психички болесnog štrebera који se pretvara u klovan-ubicu u filmu Todd Phillipsa, inače retkog filma napravljenog na bazi stripa koji zaista održava šta se dešava u stvarnom svetu”.

Joaquin Phoenix i Todd Phillips EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Joaquin Phoenix i Todd Phillips EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Empire odlazi korak dalje i dodaje: “Arthur/Joker, kojeg tumači Joaquin Phoenixu, jednostavno zadivljuje… Nakon što je smršao zbog uloge Joaquin deluje mršavo, slabašno, gladno… Senke mu se savršeno ocrtavaju na istaknutim kostima, a fizikalnost mu je precizna – način na koji se kreće, pomera, trči, sedi, puši, smanjuje se. Njegov uobičajeni intenzitet sada je prikazan u punom kapacitetu, jednostavno je očaravajuć, čak i na trenutke neodoljiv.”

U međuvremenu, IndieWire, film opisuje kao “nesumnjivo najhrabriji poduhvat oživljavanje superheroja još od Mračnog viteza (“The Dark Knight”)”, dok ga je The Guardian, koji je filmu dao pet zvezdica, nazvao “slavno odvažnim i eksplozivnim filmom”.  Istovremeno, Forbes ističe da je Joker definitivno jedan od najboljih filmova 2019. godine!

“Sada i zvanično! U ulozi Jokera Joaquin Phoenix je postao diplomirao Akademiju dramskih umetnosti. Želiš videti i doživeti glumu? Dođi i uzmi je!”, navodi Time.

joker

Međutim, ugledni časopis dalje navodi  da veštine koje je glumac pokazao uključuju, ali nisu ležernost, podsmehivanje, eksplozije smeha koje izazivaju nelagodu kod publike, plesne pokrete u stilu kokošjeg plesa, povremene prazne i mrtve poglede i raznorazne ludosti koje ukazuju na duševnu usamljenost.

joker

“Ni za trenutak nemojte misliti da ni Phoenix nije smešan. Telo mu ima gumeni oblik, poput pileće kosti natopljene u Coca-Coli. U Jokeru Phoenix glumi toliko jako da gotovo možete osetiti očaj koji mu lupa u žilama. Ali agresivna gluma nije u potpunosti njegova krivica. (Često je bio, i uglavnom ostaje, sjajan glumac. Samo ne ovde.) Redatelj Todd Phillips – koji je napravio komedije o poput “Road Trip”, “Old School” i “The Hangover” – snosi barem neku krivicu. Phillips će možda želeti da mislimo da nam daje film o praznini naše kulture, ali zapravo, on upravo nudi odličan primer za to”, navodi u kritici časopis Time.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar