Scena
10.09.2021. 08:35
Mihailo Paunović

„The Mauritanian“

Film koji je trebalo da snimi Amerikanac

11. septembar, teroristički napad 9.9.2021.
Izvor: EPA-EFE/BETH A. KEISER / POOL

Amerika će ovog meseca obeležiti 20 godina od najvećeg terorističkog napada, koji je u mnogo čemu promenio dalji tok istorije.

Napad Al Kaide bio je smrtonosan za oko 3000 ljudi i predstavljao je okidač za početak rata protiv terorizma koji će se voditi i dve decenije kasnije. Borba protiv terorizma će verovatno biti jedna od tema koje će se 11. septembra ove godine, u svom obraćanju naciji, dotaći i Džozef Bajden.

Međutim, njegova priča će se, verovatno, u mnogo čemu razlikovati od one koja je prikazana u filmu „The Mauritanian“ koji je, simbolično ili ne, prikazan baš ove godine.

Reč je o drami koju potpisuje režiser Kevin Mekdonald, rađenoj po memoarima „Guantanamo Diary“, bestseleru „Njujork tajmsa“ iz 2015. godine koje je objavio Muhamedu Salahiju, a u kojima opisuje višegodišnja mučenja, izgladnjivanje, uskraćivanje sna, borbu za zdrav razum i ostale neljudske uslove koje sa sobom nosi zatvor Gvantanamo.

Kao i kod svake istinite priče, ukoliko se autor drži činjenica i ne improvizuje mnogo, film retko može da bude loš, a „The Mauritanian“ je sve, ali ne i loš film. Njegovom značaju doprinosi momenat u kom je film ugledao svetlost dana, činjenica da je film snimio Škot, a ne Amerikanac i nedvosmislena optužba Bušove i Obamine administracije za izdaju Ustava i sistema pravde.

U jednom trenutku se zapitate kako je ovakva priča, koja predstavlja odraz u ogledalu moderne Amerike, uopšte ekranizovana, ali to je valjda prednost života u koliko-toliko slobodnom svetu.

U tom odrazu vidimo tri karaktera, tri strane Amerike. Salahija, koji predstavlja simbol svih nepravedno osuđenih muslimana, Nensi Holander (Džodi Foster), pravnicu čija je mantra da svako ima pravo na odbranu i da ona ne brani Salahija, već vladavinu prava, i na kraju Stujarta (Benedikta Kamberbača), patriotu zaslepljenog narativom američkih vlasti. 

Mauritanac film 9.9.2021.
Izvor: Youtube screenshot / STXfilms

Najveća snaga filma, pored istinite priče, jeste ujedno i njegova najveća slabost, koliko god to zvučalo kontradiktorno. Kevin Mekdonald je okupio impresivnu glumačku ekipu koju predvode fantastična Džodi Foster, ništa lošiji Tahar Rahim i uvek pouzdani Benedikt Kamberbač. Možda po naslovu Rahim jeste glavni glumac, ali kada u filmu imate Džodi Foster, onda je to samo na papiru. Džodi se tokom filma, makar jednom, našla u dijalogu sa ostalim glavnim protagonistima i u tim trenucima vi na ekranu gledate seminar o glumi.

Džodi Foster 9.9.2021.
Izvor: EPA / CAROLINE BLUMBERG

Impresivne glumačke role Rahima i Foster dovele su do toga da u okviru jednog filma imate dve podjednako važne priče od kojih nijedna nije dovoljno akcentovana. Niti borba za pravni sistem Amerike, niti životna drama nepravedno osuđenog zatvorenika. Međutim, i ovako isprepletane i ispričane dovoljan su razlog da pogledate film koji govori o načinu na koji je Amerika hranila svoju glad za osvetom nakon proživljene tragedije 11. septembra 2001. godine. Neko je morao da odgovara za 11. septembar. Neko, ali ne bilo ko.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Serija "The Morning Show": Hoće li jutro promeniti sve?
Dženifer Eniston i Riz Viderspun 1.9.2021.

Idealna za „bindžovanje“

02.09.2021. 08:05

Serija "The Morning Show": Hoće li jutro promeniti sve?

Možda „Apple TV+“ ne može, kao „Netfliks“, da se pohvali brojem serija koje su postigle planetarni uspeh, ali isto tako nema čega ni da se stidi jer stoji iza serije „The Morning Show“.
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve