FILM O 48 SATI SNIMANJA GOSPELA: “Slobodnu zonu” otvara film o Areti Frenklin

FILM O 48 SATI SNIMANJA GOSPELA: “Slobodnu zonu” otvara film o Areti Frenklin

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC


Petnaesti jubilarni filmski festival Slobodna zona biće održan od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će svečano otvoriti film “Areta Frenklin – Amazing Graceu” u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u.

Radi se o jedinstvenom filmskom dokumentarcu o 48 sati snimanja najuspešnijeg gospel albuma u istoriji.

Areta Frenklin se 1972. na vrhuncu slave u 29. godini vraća korenima da bi u Baptističkoj crkvi svog detinjstva pevala neke od najlepših gospel himni svih vremena. Samo postojanje ovog filma je pravo čudo jer je bilo potrebno čak 45 godina da materijal o ovom jedinstvenom događaju ugleda svetlost dana.

Na današnjoj konfereniciji za medije u Kulturnom centru Beograda organizatori festivala najavili su bogat program u okviru koga će se prikazati 49 filmova.

“Domaća premijera filma ”Dnevnik Diane Budisavljević” je jedan od važnih trenutaka festivala, a za ovaj višestruko nagrađivani film u Puli, vlada veliko interesovanje, te su prve dve projekcije već rasprodate””, kazao je direktor festivala Rajko Petrović.

Kako su istakli selektori Branka Pavlović, Jelena Maksimović i urednik govornog programa Kompas Ivan Milenković, ovogodišnji program Slobodne Zone obeležiće filmovi koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desnog ekstremizma, etničkim i socijalnim tenzijama, ali i aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, paralelnih kriminalnih struktura i nezajažljivosti liberalnog kapitalizma.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Novi programski segment na festivalu EU Zona promena posvećen je svim promenama koje se trenutno događaju u Evropskoj uniji od narastajućih socijalnih tenzija, Brexita, pitanja migranata i porasta desnih populističkih pokreta.

”U okviru programa Horizonti Balkana publiku očekuje još jedan muzički dokumentarac. Reč je o filmu reditelja Andreja Korovljeva ”Tusta”. Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule na veoma zanimljiv i emotivan načina””, najavila je Jelena Maksimović i dodala da je ove godine pažnja okrenuta i ka borbi za ženska prava, emancipaciju i ravnopravan odnos među polovima, što je i centralna tema programskog segmenta Ženska linija.

U okviru ovog segmenta nalazi se i film ”Žensko zadovoljstvo” rediteljke Barbare Miler koji će zatvoriti Slobodnu zonu.

”Ovo ostvarenje upoznaje gledaoce sa pet hrabrih, pametnih i samosvesnih žena, koje razbijaju tišinu koju nameću njihova patrijarhalna društva i verske zajednice. Smatram da je dobar za kraj festivala jer ima pozitivan završetak””, kazala je selektorka.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pored već tradicionalnih programskih linija posebnim programima biće obeleženo i 15 godina Slobodne Zone i 30 godina od pada Berlinskog zida. U dvorani Jugoslovenske kinoteke publiku očekuju filmovi kao što su “Nebo nad Berlinom”, “Život drugih” i “Barbara”, kao i najpopularniji filmovi sa prethodnih izdanja pod nazivom Najbolje od Slobodne Zone – “20.000 dana na zemlji”, “Dugme od sedefa”, “So zemlje” i “Hana Arent”.

O nagradama (Najbolji angažovani film u internacionalnoj selekciji, Najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji, nagrada Human Rights, najbolji film u okviru selekcije 14+) odlučivace međunarodni žiri Žan Pjer Rem, Petar Milat, Vladimir Blaževski kao i regionalni žiri Gijom De Sej, Nataša Pantić, Petar Mitrić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar