Scena
27.10.2021. 20:05
Tanjug

"Gradonačelnik"

Film o Branku Pešiću, gradonačelniku koji promenio izgled Beograda

BEOGRAD, 21. 10. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

U okviru manifestacije "Dani slobode" u Beogradu u četvrtak će premijerno biti prikazan film "Gradonačelnik", o nekadašnjem gradonačelniku Branku Pešiću, jednom od najpopularnijih, u čijem mandatu su izgrađeni Mostarska petlja, most "Gazela", Terazijski tunel.

Film, čiju režiju potpisuje Vuk Dapčević, a scenario Duška Jovanić, biće prikazan u 20 sati u Kombank dvorani.

Snimljen je na ideju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je podsetio da je Branko Pešić bio legendarni gradonačelnik i da, ako je neko od gradonačelnika zaslužio da dobije film, a zaslužili su ga i neki drugi gradonačelnici - onda bi prvi trebalo da bude upravo Pešić.

Vesić je istakao da je film divna priča o čoveku koji je pre svega bio Beograđanin, običan čovek koji je voleo Beograd i koji je 24 sata živeo za njega.

Istako je da će svi koji pogledaju ovaj film videti sa kakvom strašću je Branko Pešić radio svoj posao i borio se za Beograd.

Vesić
Izvor: Beoinfo

"On je bio spreman da se posvađa sa svakim kako bi se izborio da njegov grad koji je vodio dobio više. Osnovni utisak mi je sa kakvim ponosom je radio svoj posao. Za njega posao gradonačelnika Beograda nije bio usputni posao ka daljem napredovanju. Za njega je to bio ponos, jer zaista ne postoji veća čast za nekoga ko je Beograđanin nego da bude gradonačelnik svoga grada", rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je trenutno u izradi spomeik Branku Pešiću, koji će kako očekuje na proleće biti postavljen u Zemunu.

Duška Jovanić je rekla da je film rađen godinu dana.

"Branko Pešić je bio vanserijski čovek koji je spojio osobine zemunskog mangupa i čoveka koji je 'plivao uz Dunav' i mogao Titu da kaže ono što drugi nisu, na jedan fin, mangupski, zemunski način i da ima veliku podršku od Josipa Broza", kazala je Jovanić.

"Dani slobode" je tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada, kojom se slave dva datuma oslobođenja Beograda - 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kraljica Draga dobija ulicu u Beogradu
BEOGRAD, 21. 10. 2021.

Beograd na vodi

25.10.2021. 15:57

Kraljica Draga dobija ulicu u Beogradu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku da kraljica Draga Obrenović dobije ulicu u glavnom gradu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve