Film o ludilu i genijalnost: Profesor i ludak

Film o ludilu i genijalnost: Profesor i ludak


Snimljen prema svetskom bestseleru Sajmona Vinčestera, “Profesor i Ludak” je neverovatna istinita priča o ludilu, genijalnosti i opsednutosti dvojice izvanrednih ljudi, koji su stvorili istoriju pišući Oksfordski rečnik engleskog jezika. Film je na repertoaru Cineplexsa, igraju Natalie Dormer, Mel Gibson, Steve Coogan, a režiser je Farhad Safinia
Sastavljanje Oksfordskog rečnika započelo je 1857. godine i bio je jedan od najambicioznijih i najrevolucionarnijih projekata ikada.

Profesor Džejms Marej (Mel Gibson) preuzeo je izazov stvaranja najopsežnijeg ikada sastavljenog rečnika, ali je znao da će njemu i njegovom timu biti potrebno više od jednog veka da sastave sve poznate definicije.

Međutim, metodom „udruživanjem izvora”, odnosno unosom definicija od ljudi iz celog sveta, rečnik bi se mogao sastaviti za svega nekoliko decenija. Kako su prikupljane definicije, nadzorni odbor, na čelu sa profesorom Marejem, otkriva da je jedan čovek, dr V.C. Majnor (Šon Pen), poslao više od deset hiljada reči. Kad je odbor odlučio da ga nagradi, na videlo izlazi šokantna istina: Dr Minor, veteran američkog građanskog rata, osuđeni je ubica i smešten je kao pacijent u mentalnoj ustanovi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar