(FOTO, VIDEO) ISPRED KINOTEKE OTKRIVEN SPOMENIK SRPSKOM OSKAROVCU: Karl Malden simbol zajednički vrednosti Srbije i Amerike

(FOTO, VIDEO) ISPRED KINOTEKE OTKRIVEN SPOMENIK SRPSKOM OSKAROVCU: Karl Malden simbol zajednički vrednosti Srbije i Amerike


Spomenik holivudskom oskarovcu srpskog porekla Karlu Maldenu ( Mladenu Sekuloviću) otkriven je danas u Beogradu ispred Jugoslovenske kinoteke na inicijativu Dobrivoja Tanasijevića poznatijeg kao Den Tane, Zubina Mehte uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstva kulture i informisanja.

Autor ovog dela je vajar Zdravko Joksimović.

Karl Malden (10)

Pričao o Karlu Maldena je priča o ljudima koji su bili u prilici da prepoznaju svoje talente i ostvare svoje mogućnosti. Karl Malden se proslavio u više od 70 holivudskih ostvarenja, a 1923. godine dobio je Oskara za sporednu ulogu u filmu  ,,Tramvaj zvani želja”. Glumio je u filmu Gorana Paskaljevića ,,Suton” koji je režirao Filip David, a produkciju je radio njegov prijatelj Dobrivoje Tanasijević poznatiji kao Den Tana.

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na angažovanju:

KARL MALDEN MEĐU NAMA

– U junu 2016. godine zahvaljujući Karlovoj porodici i Den Tani, Jugoslovenska kinoteka postala je bogata za njegov legat, a od sada će imati i svoj spomenik ispred ove institucije. Veliku zahvalnost dugujem Ministarstvu kulture i informisanja kao i predsedniku Republike Srbije, Vladi Republike Srbije i  Gradu Beogradu koji su omogućili da u zemlji svojih predaka dobije još jedno obeležje – dodao je Pantelić.

Karl Malden-4-v

Den Tana je Maldenov kolega i dugogodišnji prijatelj. Upoznali su se na filmu kada mu je Malden prišao i upitao ga da li je i on Srbin. Iz upoznavanja rodilo se prijateljstvo koje je trajalo 55 godina. Den je otkrio da je Malden bio dobrovoljac u Drugom svetskom ratu.

– Kada bi birao gde želi da ima svoju statuu, garantujem vam da bi izabrao Beograd – rekao je Tana na otvaranju.

Govorilo se o dolasku brojnih holivudskih zvezda, ali je njihovo prisustvo izostalo. Majkl Daglas se prisutnima obratio putem video poruke. On je izrazio je žaljenje što je bio sprečen da prisustvuje događaju.

-Od njega sam dosta naučio. On mi je bio mentor kada je o glumi reč. Pet godina sam proveo sa njim. Dosta sam naučio od njega. Pored dve ćerke koje je imao, ja sam mu bio kao usvojeni sin, rekao je Daglas.

Na isti način oglasile su se i njegove ćerke Mija i Karla koje danas žive u Americi pozdravljajući sve ljude u Beogradu.

Otkrivanju spomenika je prisustvovao i Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji. Pohvalio je Maldena što je i u drugoj zemlji sačuvao srpsku kulturu i rekao da je on čovek koji predstavlja zajedničke vrednosti dve kulture.

Karl Malden (5)

– On se uvek ponosio srpskim poreklom, iako je uzeo umetničko ime Karl Malden, pobrinuo se da Mladen Sekulović ne nestane. U svoje filmove i predstave ubacivao je svoje prezime. Tako u jednom od svojih filmova oslovljava oficira sa ,, Sekuloviću“ tražeći od njega šešir“. U seriji Ulice San Franciska, njegova desna ruka je policajac Sekulović. Dok danas ovu statuu posvećujemo Karlu Maldenu, ja skidam kapu i Mladenu Sekuloviću – dodao je Skat.

Karl Malden (2)

Mladen Vukosavljević, ministar kulture, citirao je delove iz Maldenovih memoara. On je istakao da je Malden priča o  priča o našim ljudima koji su oslobođeni ograničenja sredine i koji su iz nemaštine dostigli vrhove.

– Vaspitan sam kao da sam lično došao iz malog sela kraj Bileća iako tamo nikada nisam ni kročio dok nisam postao zreo čovek – navodi se u memoarima u kojima opisuje svoj pretežak život u železari u Indijani. Za vreme raspusta pomagao je ocu na poslu, a nakon povrede je radio kao kočijaš koji razvozi mleko.

– Ma koliko god da je moj otac bio umoran, uvek je imao snage da mi peva srpske pesme iz svog detinjstva. I ja sam slušao.Nisam želeo da ga prekidam – navodi se.

 

Karl Malden (10)

Umesto Aleksandra Vučića, otvaranju je prisustvovala Ana Brnabić, premijerka Vlade Republike Srbije.

–  U 20. veku su ministarstva sile su bila policija i vojska. Za uspešne zemlje u 21. veku ministarstva sile su kultura i prosveta. Ukoliko skupština izglasa budžet, ulagaćemo u kulturu više nego ikada ranije. Srbija se menja. O svojim prioritetima razmišljamo na drugačiji način – rekla je Brnabićeva na otvaranju.

Karl Malden (1)

 

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar