Scena
08.09.2020. 23:00
R. E.

FOTOGRAFIJE NILOUFAR BANISADR: Jedna drugačija žena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izložba fotografija Niloufar Banisadr u Francuskom institutu u Beogradu, u Knez Mihailovoj 31, biće otvorena od 9. septembra do 12. oktobra a publika će videti dela svetski priznate umetnice čiji su radovi prepoznati i cenjeni kako od kritičara umetnosti tako i od publike.

Niloufar Banisadr je rođena 1973. godine u Teheranu gde je odrasla i školovala se u oblasti fotografije. Godine 2003. se seli u Francusku, prvo u Strazbur potom u Pariz, gde usavršava svoje znanje. Svoja dela izlaže u Dubaiju i Istanbulu, potom u Arlu i Parizu zahvaljujući čemu postaje prepoznatljiva u oblasti fotografije i savremene umetnosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Godine 2013, Niloufar Banisadr postaje francuska državljanka i učestvuje u stvaranju galerije 55 Bellechasse, koja je otvorena retrospektivom njenih radova. Delo Niloufar Banisadr, koje se razvija i raste već 22 godine sastoji se od ponekad apstraktnih serija, najčešće figurativnih, koje spaja crvena nit bavljenja pitanjima prava žena. Njen umetnički postupak često je percipiran kao angažovan i ponekad kontroverzan, dok ga Niloufar Banisadr predstavlja kao introspekciju i bavljenje svojim iskustvima kao žene, pretočenim u fotografiju. Mešajući autoportrete i onirične figure, ona se bavi svojim razmišljanjima o takozvanom „sukobu kultura“ u Iranu.

Povodom otvaranja izložbe, u galeriji Francuskog instituta u Beogradu biće priređen razgovor sa umetnicom (putem video linka), a vođenja kroz izložbu na francuskom i engleskom jeziku biće organizovana tokom septembra i oktobra. Izložba će nakon predstavljanja u Beogradu putovati i u druge gradove u Srbiji i regionu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve