Scena
11.09.2019. 13:54
Tanjug

FRANCUSKI VOG: Izložba slika Save Šumanovića među pet najboljih u Parizu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najprestižniji svetski modni časopis "Vog" u svom francuskom izdanju uvrstio je izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske, koja je održana od 17. maja do 31. avgusta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, među pet najboljih izložbi u Parizu tokom jula meseca.

Više od 2.500 posetilaca imalo je priliku da upozna deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu "La Coupole" na Monparnasu 1927. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pored pripremnih skica za stub sa predstavama četiri ženske figure, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi su bile prikazane i istorijske fotografije restorana "La Coupole" iz tridesetih godina 20. veka, replika stupca i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Sastavni deo izložbe je i film "Četiri karijatide" Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u "La Coupole", ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Film teži da ukrštanjem prikaza ambijenata Pariza i Šida, kao i likovnih dela Save Šumanovića nastalih u ove dve sredine, predstavi slikarev dvojezični umetnički svet i upotpuni naša saznanja o njegovom delu, dok muzika za film, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, doprinosi punijem doživljaju Šumanovićevog sveukupnog stvaralaštva.

Autorka izložbe je dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve