FRENK SINATRA: Nesuđeni novinar, ženskaroš, pevač, legenda

FRENK SINATRA: Nesuđeni novinar, ženskaroš, pevač, legenda


Frensis Albert Sinatr rođen je 12. decembra 1915. godine u Hobokenu, a umro je 1998. na današnji dan. U istoriji ostaje zapisan zbog Oskara, 13 Gremija, 58 filmova, 250 miliona prodatih ploča, četiri žene, troje priznate i jedno nepriznato dete, prijateljstava sa političarima i mafijašima. Pre svega zbog čarobnog i neponovljivog glasa.

A evo šta možda niste o znali o legendarnom Sinatri, koji je sve uradio na svoj način…

Čeznuo za novinarstvom

Sinatra s petnaest godina napustio je srednju školu kako bi bio sportski novinar. Najviše ga je zanimao ulični boks. Svoju novinarsku karijeru započeo je prvo kao vozač kamiona za novine “New Jersey Observer”, a kasnije i kao novinar. Nije imao obrazovanje pa je upisao večernju novinarsku školu. Život ga je ipak odveo na drugu stranu…

Savršen sluh

Muzikom je počeo da se bavi u ranoj mladosti, ali ni za to nije bio školovan. Ipak imao je savršen sluh, čak i nakon nezgode u kojoj mu je pukla bubna opna. Jedni tvrde da je do ove povrede došlo zbog tuče u mladosti, a drugi da je nastala prilikom komplikacija na porođaju.

Uzor – Bili Holidej

Do kraja života je isticao da mu je najveći uzor Bili Holidej, koju je tridesetih godina slušao u njujorškim klubovima.

Izbegao rat

Zbog pomenute povrede Sinatra nije otišao u rat. Ipak spekulisalo se da je isplatio 40 hiljada dolara kako bi izbegao vojnu obavezu. U njegovom zdravstvenom kartonu navodno piše da je neurotičan, ali FBI nikada nije uspeo da dokaže kako je dezertirao.

Četiri puta se ženio

Imao je ukupno četiri braka. Prvi put se oženio kada mu je bilo 24 i to svojom dečačkom ljubavi iz komšiluka. Tokom deset godina braka sa Nensi Barbato, koja je takođe bila pevačica. S njom je otpevao i čuveni hit “Something Stupid”. U braku su dobili troje dece – Frenka Džuniora, Nensi i Tinu.

Saradnja sa Lučijanom

Prvo su ga jedne novine optužile da šuruje sa mafijaškim šefom Lakijem Lučijanom, a zatim je čuveni Odbor za protivameričke aktivnosti optužio da sarađuje sa mafijom i komunistima. Zahvaljujući prijateljima iz podzemlja, 1943. uspeo je da raskine ugovor s Tomijem Dorsijem (jedno od najvećih imena iz ere Big Bendova kojem je Sinatra po ugovoru mora da isplaćuje 35 odsto svoje zarade), i to tako što je mafijaš Vili Moreti upao u garderobu i uperio mu pištolj u glavu.

Alkohol, žene, zabave…

“Alkohol je najgori čovekov neprijatelj, ali Biblija propoveda da treba da volimo svoje neprijatelje”, govorio je Sinatra čija je omiljena zdravica bila: “Da poživite do stote i da poslednji glas koji čujete bude moj”. Često je isticao i kakve žene voli. “Uravnotežena devojka je ona koja ima praznu glavu i popunjen džemper” i mnogo parfema.

Iako je namerno jo sebi kreirao sliku u javnosti da je veliki ljubitelj zabava i da se svake večeri provodi, zapravo je sedeo kod kuće uz knjigu.

Zbog Ave je dobio Oskara

Buran brak sa Avom Gardner trajao je dve godine, ali on je dugo nakon razvoda držao njenu fotografiju pored ogledala. Navodno mu je baš ona osigurala sporednu ulogu u filmu “Odavde do večnosti” koja mu je donela Oskara.

Priča se da je i za to zaslužna veza s mafijom, a jedna od teorija zavere govori da je tim događajem inspirisana scena u filmu “Kum” kad Robert Duval razgovara s filmskim producentom koji se sledećeg jutra budi u krvavom krevetu s odsečenom konjskom glavom pored sebe, nakon čega osrednji italijanski pevač dobija ulogu koja mu spašava karijeru. Nakon raskida veze sa Avom Sinatra je bio u ljubavi sa Loren Bekol, udovicom Hemfrija Bogarta.

Pretnje Vudi Alenu

Treći brak sa trideset godina mlađom Miom Farou okončan je posle samo šesnaest meseci i to zato što Mia nije želela da s njim glumi u filmu “Detektiv”. Uprkos burnom rastanku, ostali su u korektnim odnosima, a navodno joj je ponudio i da njenom suprugu Vudiju Alenu polomi noge kada ju je prevario s njihovom usvojenom ćerkom.

Družba sa Kenedijem

Intenzivno se družio sa Džonom Kenedijem i radio na promociji njegove predsedničke kampanje. Nakon što je pobedio Sinatra je Kenediju kao nagradu javno ponudio da dele devojku Džudit Kembel Eksner, što je DžFK prihvatio.

Umro je od srčanog udara 14. maja 1998. u 22:50 u Los Anđelesu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar