“HELP!” Šta su Bitlsi, pre pola veka, radili baš na današnji dan…?

“HELP!” Šta su Bitlsi, pre pola veka, radili baš na današnji dan…?

foto: Shutterstock


Na današnji dan, pre tačno 54 godine, jedan od najpoznatijih rok bendova – Bitlsi izdao je svoj peti studijski i legendarni album “Help!”.

Ovaj album, inače peto izdanje grupe u Velikoj Britaniji, u svom originalnom obliku sadrži četrnaest pesama. Sedam njih, uključujući i istoimeni singl “Help!” i “Ticket to Ride”, pojavili su se i u filmu i zauzeli prvu stranu vinil albuma.

Druga strana albuma sadrži sedam ostalih izdanja, uključujući jednu od najpoznatijih pesma ikada – “Yesterday”. Album “Help!” nominovan je u kategoriji Album godine za Gremijevu nagradu 1966. godine, što je zapravo prvi put u istoriji da je jedan rok bend uvršten u ovu kategoriju.

Help!_(The_Beatles_album_-_cover_art) (1)

Posebno je interesantna priča o nastanku omota za ovaj album, na kojem članovi benda stoje raširenih ruku tako da formiraju reč. Kako je svojevremno ispričao fotograf naslovnice Robert Freemanu, prvobitna ideja je bila da članovi benda rukama “ispišu” reč “pomoć” (Help).

Međutim, tokom snimanja raspored ruku sa tim slovima nije izgledao dobro, pa su se odlučili na improvizaciju i završili sa najboljim grafičkim pozicioniranjem. Na britanskom izdanju albuma slova koja su formirali Beatlesi izgledaju kao “NUJV”, dok je malo preuređeno američko izdanje izgledalo da označava slova “NVUJ”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar