“Hor bečkih dečaka” 21. maja u Sava centru

“Hor bečkih dečaka” 21. maja u Sava centru

"Hor bečkih dečaka"


Hor koji razgaljuje srca slušalaca gde god da nastupa izvešće pesme iz Engleske, Francuske, Italije, Indije, Kine, Japana, Irske i Amerike

Poznati “Hor bečkih dečaka” nastupiće 21. maja u Sava centru sa jednim od svojih najpopularnijih programa – “Put oko sveta za 80 minuta”. Horom će dirigovati Luis Dji Godoj.

“Put oko sveta za 80 minuta” čine numere  od narodnih pesama, preko klasičnih do pop numera, iz svih zemalja koje je posetio Filijas Fog, junak čuvenog romana Žila Verna, koji je poslužio kao inspiracija za kreiranje ovog programa. Na repertoaru će biti pesme iz Engleske, Francuske, Italije, Indije, Kine, Japana, Irske i Amerike.

“Hor bečkih dečaka” jedan je od najprepoznatljivijih kulturnih brendova Austrije i grada Beča i smatraju ih najvećim ambasadorima ove zemlje. Poznati po jedindtveom zvuku i prepoznatljivoj garderobi, stilizovanim mornarskim odelima,  njihova čista dečja energija razgaljuje srca slušalaca gde god da nastupaju.

b-decaci01
Dečaci su pevali na bečkom dvoru od 14. veka. Rimski car Maksimilijan Prvi premestio je 1498. svoj dvor, zajedno sa muzičarima, u Beč. Njegove instrukcije su nalagale da medju muzičarima bude šest dečaka-pevača koji su poticali iz raznih krajeva Svetog rimskog carstva.

Do 1918. hor je pevao isključivo za carski dvor, na misama, koncertima i privatnim dešavanjima i tokom državnih svetkovina.

Muzičari poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonija Salijerija, Kristofa Vilibalda Gluka i Antona Bruknera često su nastupali sa ovim horom. Braća Jozef i Mihael Hajdn bili su članovi hora Katedrale Sv. Stefana i često su pevali sa carskim horom dečaka.

Danas u horu peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, pripadnika 30 različitih nacionalnosti, podeljenih u četiri zasebna hora. Horovi održe 300 koncerata godišnje pred publikom od gotovo pola miliona. Posećuju gotovo sve evropske zemlje, a česti su gosti i u Aziji, Australiji i Americi.

Bečki dečaci pevaju nedeljne mise u bečkoj Carskoj kapeli, kao što su to činili od 1498. godine, a 1. januara ove godine nastupili su šesti put na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije.

Ulaznice se prodaju na blagajni Sava Centra po cenama od 1.500, 2.000, 2.500, 3.000, 3.500 dinara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar