Scena
03.02.2020. 11:00
Promo

"I am a one man movement" - Izložba umetnika Jan Fabra u Narodnom muzeju

jan-fabr-pozoriste-paukova-detalj-ljubaznoscu-angelos-studija-5.jpg

Jan Fabr uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene. Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijanski bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.

Jan Fabr, Crtež pauka, ljubaznoscu Angelos studija (3)

Projekat koji obuhvata izložbu "Praznik malih prijatelja", monodramu "Noćni pisac" i objavljivanje treće knjige "Noćni dnevnik 1992-1993", proistekao je iz dugogodišnje saradnje između Jana Fabra i Kulturnog centra Beograda, koja je započela 2011. godine njegovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu. Prepoznavši ogroman entuzijazam, ljubav i posvećenost tima Oktobarskog salona, Fabr je odlučio da kao svojevrsnu podršku pokloni svoj rad "I am a one man movement". Ovim činom inicirao je ideju o pokretanju Kolekcije "Oktobarski salon", ali i posredno uticao na odluke drugih umetnika koji su izlagali na pomenutim izložbama da učine isto.

Jan Fabr, Pozorište paukova, detalj, ljubaznošću Angelos studija (4)

Izložba "Praznik malih prijatelja", čiji je kustos Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, on je već tada počeo da stvara sopstveni mitski univerzum usresređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, koje važno mesto imaju i u pozorišnoj umetnosti koju stvara. Iako nije reč o izložbi najrecentnijih radova, ona je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Jan Fabr, Crtež pauka, ljubaznoscu Angelos studija (4)

Slično entomologu, Fabr zapravo beleži, analizira i kometariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura "fantastičnih insekata". Svojim velikim Pozorištem Paukovih glava sa pravim paukovima, simulira pozorište života, ali ne beleži ono
što vidi kod svojih "malih prijatelja", već u sebi traži slike koje nastaju, ostavljajući istu mogućnost i posmatraču. Glavni medij ostaje mašta. "Praznik malih prijatelja" postaje "praznik čula", a metamorfoza insekata postaje simbol ljudskog postojanja.

Jan Fabr, Pozorište paukova, detalj, ljubaznošću Angelos studija (3)

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejem iz Beograda i Angelos studijom iz Antverpena.

Monodrama pod nazivom "Noćni pisac" u režiji Jana Fabra, a izvođenju Slobodana Beštića, realizuje se na incijativu Kulturnog centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

U ediciji Kulturnog centra Beograda "Sam(a) svoj pokret" biće objavljena treća knjiga "Noćni dnevnik 1992-1998" u prevodu Jelice Novaković Lopušine i ponovljena izdanja prethodno objavljenih knjiga "Noćni dnevnik 1978-1984" i "Noćni dnevnik 1985-1991".

Izložba „Praznik malih prijatelja“ može se pogledati u Narodnom muzeju u Beogradu od 22. februara do 5. aprila 2020. godine – www.narodnimuzej.rs

Projekat se realizuje kroz saradnju između Kulturnog centra Beograda, Angelos studija, Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne trupe Trublejn i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Podrška: Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu, Angelos studio, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
03.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve