Scena
29.06.2023. 12:52
R.E

Više od 400 glumaca

I u Holivudu spremni da štrajkuju...

holivud.jpg

Više od 400 glumaca u Holivudu, među kojima su i superzvezde poput Meril Strip, Brendan Frejzer i Dženifer Lorens potpisali su pismo u kome zajedno sa kolegama iz industrije traže od "SAG-AFTRA" (The Screen Actors Guild - Američke federacija televizijskih i radio umetnika) da što pre donesu "prelomni ugovor" sa filmskim studijima i striming platformama.

SAG-AFTRA je sindikat, koji obuhvata više od 160 hiljada ljudi iz industrije, od filmskih i televizijskih glumaca, voditelja, radio ličnosti, snimatelja, pevača, influensera, do modela i drugih medijskih profesionalaca iz celog sveta, mada je većina članova sindikata iz SAD.

Kako je naveo Rolling Stone, koji je prvi i objavio pismo, na listi glumaca se nalaze i Kevin Bejkon, Elizabet Benks, Kvinta Branson, Glen Klouz, Ben Stiler, Džulija Luis-Drajfus, Maja Houk, Keke Palmer, Rami Malek, Arijana DeBoz, Nataša Lion i Marisa Tomej , Nil Patrik Haris, Ejmi Šumer i Ejmi Filer.

Pismo je poslato nakon što su se pripadnici sindikata dogovorili da stupe u štrajk ukoliko se ne postigne dogovor do 30. juna.

U pismu između ostalog piše da sada nije trenutak da se dve strane "nađu na pola puta", kao i da su sve oči uprte u taj sukob. 

"Molimo vas da se zalažete za sve promene koje su nam potrebne i zaštitu koju zaslužujemo, te da time uđemo u istoriju" stoji, između ostalog, u pismu.
 

Među zahtevima glumaca stoje i neka zaista važna pitanja, poput minimalne zarade, isplate autorskih naknada koje bi uključile rast prihoda od striming platformi, zdravstveno osiguranje, penzije, kao i regulacija pravila o koriščenju ličnih kasting snimaka.

"Smatramo da su naše plate, naše veštine, naša kreativna sloboda i snaga našeg sindikata oslabljeni u poslednjoj deceniji. Želimo da se to promeni", naveli su glumci u pismu.
 

Ovaj štrajk dolazi nakon što je i sindikat scenarista stupio u bojkot industrije, a dobro je poznato da su se ove dve organizacije držale zajedno i kroz istoriju. 

Sa ovako nestabilnom situacijom, postavlja se pitanje kako će izgledati snimanje novih sadržaja i koliko će neki od njih kasniti u odnosu na prethodno najavljene premijere.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tupak dobio zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih (FOTO)
tupak šakur

Posthumno

09.06.2023. 19:00

Tupak dobio zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih (FOTO)

Tupak Šakur ubijen je 1996. godine u Las Vegasu, a sada je, nakon više od 25 godina, dobio zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve