Scena
12.10.2021. 20:05
Tanjug

Muzej žrtava genocida

Identiteti žrtava streljanih u Kraljevu i Kragujevcu

Kragujevac, Šumarice
Izvor: Shutterstock

Muzej žrtava genocida objavio je početkom oktobra, povodom 80. godišnjice masakra civila u Kraljevu i Kragujevcu tokom Drugog svetskog rata, izmenjena i dopunjena izdanja knjiga Silvije Krejaković "Identiteti žrtava streljanih u Kraljevu oktobra 1941" i "Ime i broj" Staniše Brkića.

V.d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je na predstavljanju knjiga u utorak u Narodnom muzeju u Beogradu, da su višedecenijska istraživanja Krejaković i Brkića način kako treba "odgovorno, naučno, na činjenicama zasnovano, pristupiti dramatičnim događajima naše nacionalne istorije".

"Opasnost od mržnje, od brojnih stereotipova postoji i danas, ne samo u našem društvu, već širom Evrope i sveta. Čini mi se da ćemo se protiv tih mrziteljskih ideja, ideologija i stavova najlakše odupreti ne oružjem, nego znanjem", rekao je Ristić.

Ristić se založio da "uspostavimo savremenu na činjenicama utemeljenu kulturu sećanja, koja će pokazati da smo stari evropski narod koji pamti, zna šta pamti i zašto pamti, i zbog čega je ponosan na svoju nacionalnu istoriju".

Nemačke okupacione snage u oktobru 1941. godine kao odmazdu izvršile masovna streljanja civila u Kragujevcu, Kraljevu i Dragincu, a Ristić je podsetio da je "Krvava bajka" Desanke Maksimović "amblematična pesma koja svedoči o stradanju civila u Srbiji".

"Kragujevac smo nekako uspeli da sačuvamo u svom sećanju kao nacija i društvo, ali smo uspeli da zaboravimo Draginac, 14. oktobar i oko 3.000 civila stradalih. To je prvi veliki masovni zločin nad civilima na teritoriji okupirane Srbije. Dobrim delo smo uspeli da zaboravimo zločin u Kraljevu", upozorio je Ristić.

Muzejski savetnik u Muzeju žrtava genocida Dragan Cvetković istakao je da je pokojni Brkić u svojoj studiji "Ime i broj" uspeo da "demistifikuje cifru od 7.000 i da bazirajući se na naucnom istraživanju dokaže da je broj streljanih u Kragujevcu bio 2.800".

Na promociji je pročitan odlomak iz naučne studije "Ime i broj", koja se bavi analizom ratnog zločina u Kragujevcu, gde Brkić kaže da je zaključio posle 18 godina istraživanja da je "dilema o broju streljanih nametnuta, ali da je totalno besmislena".

Autorka studije "Identiteti žrtava streljanih u Kraljevu oktobra 1941" Krejaković je ocenila da smo se suočavali sa sopstvenom prošlošću tumačenjima oko kojih se licitralo brojevima, umesto da smo sačinili spiskove sa imenima streljanih.

"Knjiga je ne bez razloga ponela ime ''Identiteti...' u pokušaju upravo borbe protiv zaboravljanja individualnih sudbina i žrtava, od kojih je svako imao svoje ime, prezime, poreklo, sudbinu, profesiju", istakla je Krejaković.

Prema njenim rečima, "proces pronalaženja identiteta nikada ne može da bude završen i potpuno okonačan jer nisu u pitanju apsolutni, konačni brojevi, ne radi se o predmetima, radi se o ljudima".

Krejanović je podsetila da je okupator izvršio zločin protiv čovečnosti streljajući za jednog ubijenog nemačkog vojnika 100 civila, a za ranjenog 50, da je "u Kraljevu život izgubilo 2.198 civila", i da "ispod tog broja ne treba ići u nekim daljim istraživanjima", koja nisu okončana.

Izmenjena i dopunjena izdanja knjiga Silvije Krejaković "Identiteti žrtava streljanih u Kraljevu oktobra 1941" i "Ime i broj" Staniše Brkića objavljena su u okviru novoustanovljene edicije Muzeja žrtava genocida "Sine ira et studio".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve