Scena
08.05.2019. 11:00
R.E./Foto;HBO

IGRA PRESTOLA: Arja će ubiti Deneris?! (VIDEO)

game-of-thrones-battle-of-winterfell-tweets-arya-stark-memes.jpg

"Igra prestola" ulazi u finale. Predstoje nam još svega dve epizode, a toliko je nerešenih odnosa. Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja jeste, koga će Arja Stark ubiti, odnosno čije će zelene oči zatvoriti?

Pre nego što je Arja postala junak bitke za Vinterfel, ponovo se srela sa Melisandrom, prvi put posle treće sezone, kada je Crvena veštica prorekla sudbinu Ajri:

https://www.youtube.com/watch?v=yAyCpREHf6k

Pet sezona kasnije, tokom bitke za Vinterfel, njihov susret dobija drugu dimenziju s obzirom da su ovaj put pod opsadom vojske "Whitewallkersa" čiji vođa ima plave oči.

Tada joj Arja kaže:
"Rekla si da ću zauvek zatvoriti mnoge oči i bila si u pravu"

Na kraju epizode, deo proročanstva se ispunio time što je Arja ubila Noćnog kralja i time zauvek zatvorila plave oči. Međutim, fanovi se sada pitaju ko su likovi sa zelenim očima. Postoji nekoliko kandidata.
f7d53a1005e6f7a80d458b0706ba1bc8
Jedan od mogućih odgovora je Sersei Lannister. Njeno ime je jedno od najstarijih na Arjinoj listi ubijanja nakon što je zarobila njenog oca, Ned Starka, u prvoj sezoni i bila prisutna kada je njen sin, Džofri, naredio njegovo odsecanje glave.

Treba obratiti pažnju na redosled Melisandrinih reči: u trećoj sezoni ona poslednje spominje „zelene oči", dok prilikom njihovog poslednjeg susreta Crvena veštica plave oči ostavlja za kraj. Izmenjen redosled nabrajanja očiju koje će devojčica zauvek zaklopiti, može se dvostruko protumačiti. Melisandra je plave oči ostavila za kraj ili iz želje da stavi Arji do znanja da je ona predodređena da ubije Noćnog hodača, ili zbog toga što je Arja već ubila osobu sa zelenim očima. Ukoliko se radi o drugoj opciji, to bi moglo da znači da je reč o "Littlefingeru" kojeg je Arja ubila sezonu ranije.

c1cd1669efdaf11e12a1fcdce7d90b01

Drugi lik sa zelenim očima je Sersein brat Džejmi. Čini se neverovatnim da će Arja ubiti Džejmija, ali mnogi fanovi misle da će iskoristiti njegovo lice kako bi lakše došla do Sersei. Ukoliko do ovoga stvarno dođe ispunila bi se proročanstvo Valonkara, koje glasi da će Sersei doći glave mlađi brat.

Naravno, kao opcija se javlja i Tirion koji takođe ima zelene oči, kao i svi Lanisteri.

fb4720f62d782becc4421ade29a2c2bd

Međutim, ono što je mnogima promaklo, ili fanovi  prosto namerno odbijaju da prihvate, je činjenica da i Deneris Targerijan ima zelene oči. A zašto bi moglo da dođe baš do ovakvog raspleta?
Pre svega ne treba zaboraviti scenu iz poslednje emitovane epizode u kojoj Džon otkriva svoje pravo poreklo Sansi i Arji, ali ih isto tako tera da se zakunu da će o tome ćutati, jer je spreman da se odrekne prava na tron u korist Deneris.

Daenerys-Targaryen-tries-to-make-a-friend-in-Game-of-Thrones-Season-8-episode-2-1-compressed

Poznato je koliko sestre Stark ne vole Deneris i da je ne priznaju za svoju kraljicu. Takođe, one misle i da bi Džon bio idealan kralj. Sansa je toliko odlučna u svojoj nameri da na tronu ne vidi Deneris, da je prekršila obećanje dato Džonu i tajnu podelila sa Tirionom. Ovim potezom promenjen je dalji tok serije, jer je Tirion brže-bolje informaciju podelio sa Varisom koji odlučuje da okrene leđa Deneris i pređe na stranu Džona koga smatra jedinim pravim i sposobnim kraljem Sedam kraljevstva. Niz događaja doveo je do toga da se mnogo likova okrenulo protiv Deneris Targerijan, koja pre svega nije omiljena među stanovnicima Severa, za razliku od Džona.

Ali da se vratimo na Arju i ulogu koju bi mogla da odigra. Sestre Stark su kako serija odmiče sve povezanije i svaku odluku donose zajednički, poput tima, tako da je teško poverovati da bi se Sansa odlučila da oda tajnu bez znanja mlađe sestre. Iza svega se verovatno krije tajni plan, kojim će Starkovi zadržati nezavisnost Severa, a to je moguće samo ukoliko je Džon na tronu. Takođe, nikako ne treba zaboraviti koliko Arja voli Džona i šta je sve spremna da uradi za njega. Njena lojalnost prema porodici i ljudima koje voli, prati njen lik od ranih početaka serije. Ubistvo Deneris bio bi dvostruki dobitak za kuću Stark - dobili bi nezavisnost i na tronu bi bio njima najbliži čovek, do jučerašnji polubrat..

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve