Scena
17.04.2019. 15:09
R.E./BusinessInsider/Foto: prinstskrin HBO/Shutterstock

IGRA PRESTOLA: Detalji koje sigurno niste primetili u premijeri osme sezone (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Osma i poslednja sezona "Igre prijestola" konačno je stigla. U epizodi pod nazivom "Vinterfel" postoji mnogo osvrtanja na prvu epizodu serije, koja je premijerno prikazana još 2011. godine.

Upravo ovih  13 detalja ste možda propustili u prvoj epizodi poslednje sezone.
Naravno, napomena za sve one koji nisu odgledali najnoviju epizodu - stižu spojleri!

 

Na samom početku nove epizode dobijamo novu uvodnu špicu, koja prati prepoznatljivu melodiju. Ono što je verovatno najvažnije i što se vidi na uvdnoj špicije jeste da Severni zid sada ima ogromnu rupu. Ovaj detalj podseća nas na finale sedme sezone, kada su "nemrtvi", uništili zid. U uvodnoj špici smo dobili i tri nove "ploče" koji pokazuju pad Zida, "Krvavo venčanje" i Zmajeve Deneris.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na početku epizode, vidimo Deneris i Džon Snova kako ulaze u Vinterfell sa velikom vojskom i dva zmaja. Ova povorka oslanja se na prvu epizodu , prve sezone kada je Robert Baration stigao u Vinterfel kako bi nagovorio Neda Starka da mu postane desna ruka. Ne samo da te dve scene izgledaju slično, već obe imaju istu muziku..

Dečak koji se probija kroz publiku koja je dočekala veliku vojsku i koji se penje na drvo kako bi ih bolje osmotrio, sličan i Branu i Ariji.

Kad smo već kod Arije, baš kao i u prvoj epizodi, prve sezone, ona sreće "Pseto", samo što ovaj put imaju zajedničku prošlost.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dečak koga vidimo u sceni sa sastanka Severnih Lordova je Lord Ned Umber, sa kojim smo se već upoznali prošle sezone kada je obećao da će biti veran kući Stark.
Ko je Ned? Ned je sin Smalljon Umberta, koji je umro u bici "Kopila".
Međutim, dok dođemo do Neda Umera, neophodno je objasniti gde su Tormund i Berik. Njih dvojica su kod "Last Hearth-u" koji je južno od Zida, ali severno od Vinterfela. Baš tamo gde žive Umbersi.

Kod " Last Hearth", Berik ubija oživljenog Neda Umberta, koji je očigledno imao susret sa Belim hodačima, svojim vatrenim mačem. Zapalivši ga, on pravi spiralni simbol. Ovaj simbol smo već imali priluku da vidimo. U trećoj sezoni smo videli delove tela, raskomadanih noćnih čuvara i konja. Isti simbol smo videli i u petoj sezoni, kada su Deca Šume stvorila Noćnog kralja. Značenje ovog simbola i dalje nije poznat, ali je jasno da je jako važan znak Belih hodača.

U poslednjojemitovanoj epizodi Džon i Arja se ponovo sastaju, baš kao i u drugoj epizodi kada su Džon i Arija rastali i rekli zbogom jedno drugom u drugoj epizodi, prve sezone. Zagrlili su se na gotovo identičan način. Tom prilikom Džon je Arji dao mač (Iglu). U ovoj epizodi Džon primećuje da Aria još uvek ima istu oštricu.

U prvoj epizodi, osme sezone po prvi put vidimo Džona kako leti na zmaju. Sama scena je jako značajna, ali događa se mnogo više, nego što naslućujemo na prvi pogled. Zmaj sa kojim Džon leti je Ragnaru, nazvan po njegovom pravom ocu, Ragnar Targarienu. U trejleru za osmu seznu, videli smo tu istu scenu, ali Džon nije bio na snimku. Ova scena se bez sumnje odnosi na scenu kada je Džon vodio ljubav sa svojom prvom ljubavlju, Igrit, u pećini blizu vodopada. Prema tvrdnjama kreatora, ova lokacija u sezoni 8 je ista ona gdje bi Džon lovio dok je bio mlađi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Aria sreće Gendru-a i  daje mu crtež novog oružja koje želi da napravi od zmajevstakla. U trejleru 2 sezone, vidimo Ariu sa novim bodežom, što može biti ono što traži od Gendrija da joj napravi.

U ovoj epizodi, Gendri i Aria se ponovo ujedinjuju. Gendri poziva Ariju "Ladi Stark", na koju Aria odgovara: "Ne zovi me tako." Gendri zatim odgovara: "Kako želite, gospođo." Ovo je direktno podsećanje na razgovor koji su imali u drugoj sezoni, druge epizode.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tirion kaže da su zbog Jonove hrabrosti doneli najveću vojsku koju je svijet ikada vidio. Ovo je slično izrazu koji Mance Raider kaže u trećoj sezoni.
Mance Raider: Zapalit ću najveći požar koji je Sjever ikada vidio!

Mance je pričao o paljenju vatre da bi upozorio divljač da je vreme da napadne Crni Zamak.

U sceni sa Bronom, Kiburn (desna ruke Sersei) daje Bronu samostrel, oružje koje Sersei  želi da Bron koristi da ubije svoju izdajničku braću. Ova scena je značajna po tome što je baš samostrelom Tirion ubio svog oca Tajvina Lanistera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Sredinom epizode, Sam pronalazi Brena, a Bren kaže da "čeka starog prijatelja". Kasnije ćemo saznati da je stari prijatelj o kojem govori Džejmi Lanister koji se na kraju epizode pojavljuje u Vinterfelu. Podsećanja radi, Džejmi je izbacio Bren sa prozora u prvoj sezoni, što je dovelo do povrede zbog koje nije mogao da hoda.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve