Scena
23.04.2019. 20:26
M.P./Vox/Foto: HBO

IGRA PRESTOLA: Druga epizoda osme sezone otkriva kako će se serija završiti? (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Druga epizoda, osme i poslednje sezone "Igre prestola", puna je simbolike kao uostalom i svaka, ukoliko malo bolje obratite pažnju.

Poslednja epizoda, koju smo imali priliku da gledamo, pored niza neočekivanih raspleta ponudila nam je još nešto - mogući scenario kako će se serija završiti!
Dok su fanovi bez daha gledali scene u kojima se njihovi omiljeni likovi pripremaju za odlučujuću bitku sa White Walkers-ima, autori serije su im, lukavo, kroz muziku, koja prati određene scene, ponudili konačni rasplet serije.

Naime, ključ bi mogao da bude upravo u pesmi koju smo, u ovoj epizodi, prvi put imali priliku da čujemo.

 

Pred kraj epizode, nekoliko vitezova - Džejmi Lanister, Tirion Lanister, Brien (koja je u ovoj epizodi postala vitez), Podrik, Ser Davos i Tormund - piju zajedno sve do trenutka kada Tirion zatraži od grupe da zapevaju pesmu. Svi odbijaju osim Podrika, koji počinje da peva mračnu melodiju.

"Visoko u dvoranama kraljeva koji su otišli"... "Dženi bi plesala sa svojim duhovima. One koje je izgubila i one koje je pronašla. Oni koji su je najviše voleli. Ista pesma prati i poslednje scene epizode..

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U romanu "Pesma leda i vatre" Džordža R. R. Martina, pesma je poznata kao "Dženina pesma" i govori o ženi po imenu Dženi iz "Oldstonsa" i njenom princu, Dankan Targerianu, koji je inače ujak Deneris Targerian. Kada se pesma posluša i shvati njena priča, simbolično bi mogla da se odnosi na Denerisinu ljubav sa Džonom, kao i sa njenim pogledom na osvajanje trona.

 

Naime, Dankan Targarian je odustao od prestola zbog ljubavi  prema Dženi. Ova priča nas navodi da se zapitamo hoće li  se i sa Deneris i Džonom  dogoditi isto?
Ključ za razumevanje “Dženine pesme” leži unutar Targarienovog porodičnog stabla. Deneris je imala dva brata koji su preminuli: Viseris je ubijen u prvoj sezoni „Zlatna kruna“, a Regar - koji je otac Džon Snoua - preminuo je pre početka serije.

Njihov otac je bio Aeris II Targarian, "ludi kralj" kojeg je ubio Džejmi Lanister. Zanimljivo je da Aeris nije bio prvi u nizu, već Dankan. Serija je pojednostavila i promenila liniju porodice Targarien; Dankan je brat Aerisa II u seriji, a njegov ujak u knjigama. Ali u suštini, sve što treba da znate je da je Dankan Targarian odustao od svog prava na tron.

U pesmi, Dženi pleše sa duhovima - konkretno, duhovi “koji su je najviše voleli” u “dvoranama kraljeva koji su otišli”.

Ovo se odnosi na ono što je poznato u Martinovim knjigama kao što je "Summerhall", dvorac Targeriana i mesto velikog požara koji je, između ostalog, ubio Aegona V Targeriana zajedno sa Dženinim princom Dankanom- dva od duhova sa kojima Jenni verovatno pleše.
Dakle Dženi je ostala bez dva brata, kao i Deneris... Simbolika je više nego jasna.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ne treba zaboraviti da u poslednjoj emitovanoj epizodi Džon konačno saopštava Deneris svoje pravo poreklo, prilikom čega Deniris shvata da je Džon jedini pravi zakoniti naslednik trona za kojim toliko teži. Međutim, isto tako ne treba zaboraviti karakter Džona. Nikada nije žudeo za vlašću, uvek je gledao viši cilj. Ljubav i pravičnost i lojalnost su mu uvek bili na provom mestu. Imajući sve ovo na umu, nije isključeno da će se istorija ponoviti i da će Džon postuputi kao Dankan Targerijan, samo kako bi sačuvao svoju ljubav.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eTa1jHk1Lxc

 

Da li je priča koju krije pesma zasta odgovor na pitanje kako će se serija završiti, ili samo još jedan od trikova autora serije, saznaćemo za par nedelja. Ono što je sigurno, jeste da su tvorci serije ponovo pobedili. Uspeli su da fanovima daju dodatni razlog zbog kog bi trebalo da ostanu uz seriju do kraja. Kao da do sada nisu imali dovoljno...

 

Tekst pesme:
"Visoko u dvoranama kraljeva koji su otišli
Dženi bi plesala sa svojim duhovima.
One koje je izgubila i one koje je pronašla.
I one koji su je najviše voleli.
Oni koji su bili tako dugo odsutni
Nije mogla zapamtiti njihova imena
Okrenuli su je oko vlažnog, hladnog kamena
Otklonio joj tugu i bol
I nikada nije htela da ode"

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve