Scena
22.04.2019. 10:42
R.E. / Foto: HBO

IGRA PRESTOLA: Druga epizoda poslednje sezone (SPOJLERI)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Možda smo svi pomislili da su Beli šetači najveća pretnja svim živim bićima, ali ova epizoda je pokazala da stvarna opasnost leži u potencijalnim kraljevima, kraljicama koje žele da zadrže moć, i onima koji u potpunosti odbacuju svu tu plemenitost.

Igra prestola je ponovo ona "stara", iako neprijatelji svim živim bićima - kucaju na vrata.

Nema gubljenja vremena. Od samog početka Džejmi stoji ispred Deneris, Džona i Sanse koji mu sude za ubistvo Ludog kralja i izdaju. Saopštava im da ih je Sersei izdala i da ima 20 hiljada ljudi Zlatne družine sa kojima želi da ih napadne. Iako pokušava da se odbrani time da se borio za svoju porodicu i da su to stvari koje činimo da bi je zaštitili. Bren ga provocira rečenicom: „Stvari koje činimo iz ljubavi“, aludirajući da je Džejmi sve uradio da bi zaštitio Sersei koju voli.

U isto vreme, ne govori ostalima da ga je upravo Džejmi bacio sa kule i učinio invalidom.

Kada već postane izgledno da će Džejmi dobiti smrtnu presudu uskače Lejdi Brijena koja garantuje kod Sanse da je čestit čovek. Sansa ga oslobađa, što je izneviralo Deneris.
Odnos između Džejmija i Brijene je još prisniji, a kasnije on od nje traži da bude njegov vođa i stavlja se pod njenu komandu. Imajući u vidu njihovu istoriju, biće ovde nešto više od samog ratovanja.

Deneris napada Tiriona da je nesposoban ili lažov jer je verovao Sersei. Kasnije je Džora Mormont ubeđuje da je Tirion dobra desnica i da ume da obavlja svoju funkciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U Zimorvel stiže i Teon Grejdžoj sa nekolicinom svojih ratnika. Odmah se stavlja Sansi u službu. Obaveštava Deneris da je njegova sestra krenula da zauzme Gvozdena ostrva u njeno ime.

Deneris pokušava da se približi Sansi. Govori joj da je zapravo ona ta koja je, izmanipulisana ljubavlju prema Džonu, skrenula sa svog puta i umesto da zauzme Gvozdeni presto, došla je na Sever da se bori u Džonovom ratu. Iako je Sansa razume, postavlja joj pitanje:

"Šta će biti sa Severom kad se rat završi?". Severnjaci više ne žele da se klanjaju bilo kom vladaru i Sansa ne odustaje od toga.

Čitava epizoda je posvećena pripremama za sukob sa Belim šetačima. Scena u kojoj su svi okupljeni oko karte na kojoj su planovi dobija epilog kada Bren tvrdi da će Noćni kralj udariti prvi u potrazi za njim. "On želi da izbriše ovaj svet, a ja sam njegovo pamćenje", kaže Bren na šta Sem dodaje: "Ako zaboravimo ko smo i gde smo nismo više ljudi. Mi smo samo životinje. ”

U poslednjem trenutku stižu i ostaci Noćne straže. Džonu daju izveštaj da su Beli hodači na dan od Zimovrela. Tormund odmah pita za „Veliku ženu“.
Kada se kasnije nađe u istoj prostoriji sa Brijenom, njegovo zavođenje "Velike Lejdi" pretvara seriju u komediju. U istoj prostoriji Džejmi proglašava Brijenu za viteza Sedam kraljevstva. Arja od Genrija dobija oružje koje je naručila i prvi seks u životu. Eto, i Arju smo videli golu.

Ključna scena se odigrava u kripti kada Džon saopštava Deneris da je, ustvari, Egon Tajgerijan. Ona tvrdi da je to izmišljotina i napominje da bi u tom slučaju on bio pravi naslednik Gvozdenog prestola. Sada se jasnije vidi da joj je ljubav prema vlasti jača od bilo kog drugog osećanja. Čak i onog prema Džonu.

Napetu scenu prekida zvuk roga koji javlja da su Beli hodači stigli. Vidimo Noćnog kralja koji sa svojim „generalima“ stoji u prvim redovima.

Zima je stigla. Valar Morghulis!

 

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
5°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve