Scena
20.05.2019. 07:26
R.E.

Igra prestola: Poslednja epizoda - Nismo ovo očekivali (SPOJLERI)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je "Igra prestola" premijerno prikazana pre osam godina, odmah je bilo jasno da je serija nešto drugačije. Bila je to priča koja je razbila koncepciju SF žanra. Nije mu robovala kao sve dotadašnje.

Svi znamo zašto. Ned Stark je izgubio glavu. Crveno venčanje je ubilo Roba i Ketlin. Planina je ubio Oberina.

Tragedija i nepravda bile su utkane u identitet serije. Zmajevi i bitke su je samo začinile.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Marc Hom/EW

Tokom godina Igra prestola je bila priča u kojoj dobri momci nisu pobedili, a loši momci nisu dobili svoju kaznu. Svet koji su pisci gradili nije bio pošten, a dobri ljudi su patili bez razloga. To nije bila posebno ružičasta tema, ali to je bio jedan od razloga što je serija postala tako veliki hit. Nikada nije bila bajka. To je bio neuredan i slomljen svet, kao ovaj naš sada.

Finalna epizoda biće zapamćena kao jedno od najkontroverznijih finala svih vremena, u istom rangu kao "Lost", "Dexter" ili "Battlestar Galactica". Za mnoge fanove to je verovatno dovoljno. Na kraju krajeva, braća i sestre su pronašli sreću, sigurnost i svoje mesto u svetu, Tirion je kraljeva desnica, Sam je meštar, čak je i Podrik vitez. Svi koji su bili dobri dobili su nagradu. Deneris je platila za svoje zločine. Postojaće argumetni da ovo nije krvavo finale koje su svi očekivali, ali serija nije "skriveno" skretala na drugu stranu, ona se odvojila od klišea. A gledanje neke druge nikada neće biti isto!

A sad spojleri!!!

Pitanje koje se provlačilo ovih osam godina je ko će sesti na Gvozdeni presto je dobilo epilog. Niko! Ne postoji više. Istopio ga je zmaj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: HBO

Ali dok dođemo do scene u kojoj zmaj ruši sam naslov Igre prestola, da se vratimo na početak.

Deneris nastavlja sa svojim ludilom. Hapsi Tiriona i govori svima da rat nije gotov. Želi da oslobodi sve ljude. Od severa do juga. Potpuno ubeđena u svoj pravedan cilj.

Džon kasnije posećuje Tiriona u zatvoru. Iako odbija da izda Deneris, Tirion ga ubeđuje da su svi pogrešili i da mora sprečiti dolazak novog Ludog kralja.

U sledećoj sceni Deneris stoji pored Gvozdenog prestola u srušenoj dvorani. Kad ugleda Džona koji joj prilazi, saopštava mu da će zajedno vladati i stvoriti novi bolji svet. Dok mu pada u zagrljaj vidimo scenu dvoje zaljubljenih kojima će samo nebo biti granica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: HBO

"Ti si moja kraljica sada i zauvek".
Izvlači nož i ubada je u srce! Uplakan je spušta na pod, a iznad njega se nadvija zmaj koji ispušta nepodnošljive krike. Kada se podigao i krenuo da bljuje vatru nije gađao Džona, nego Presto. Potpuno ga je istopio, valjda shvatajući da je Deneris zbog njega i umrla. Grabi njeno telo i odleće na istok.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: HBO

Nastavak se sigurno dešava posle nekoliko dana ili čak meseci. Crv dovodi vezanog Tiriona pre okupljene lordove svih kuća u kraljevstvu. Saopštava im da je Džon u njihovom zarobljeništvu i da će mu Neokaljani suditi za ubistvo kraljice. Dolazi do rasprave i Tirion predlaže da se izabere novi kralj koji će odlučiti o njihovoj daljoj sudbini. Pošto posle rasprave nema dogovora o izboru, Tirion predlaže da se od sada kralj bira od strane lordova i da nema nasledne krune. Predlaže Brena za novog kralja!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: HBO

Svi lordovi se slažu osim Sense, koja saopštava da će Sever od sada biti nezavistan.

Živeo kralj Bren. Zaštitinik šest kraljevstava!

Tirion će biti nova desnica Brenu. Kompromis između Neokaljanih i ostalih lordova je da Džon ne može biti pomilovan. Biće poslat na Sever da obnovi Noćnu stražu. Neće imati vlasništvo ni naslednike.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: HBO

Neokaljani se vraćaju preko mora, a Džon se rastaje od Brena, Sense i Arje i odlazi na Sever.

Niko ne zna gde je zmaj otišao. U savetu sada sede Tirion, Bron, Brijena, Davos i Sem. Podrik je postao vitez i Brenov čuvar. Počinje rasprava da li treba obnoviti flotu ili bordele. Sem savetu predstavlja knjigu "Pesma leda i vatre" u kojoj se Tirion uopšte ne pominje :)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: HBO

Sansu proglašavaju za kraljicu Severa. Arja plovi na zapad u nepoznato, a Džon u Crnom zamku zatiče Tormunda i Duha. Zajedno sa mnoštvom severnjaka izlaze sa druge strane zida i odlaze na Sever, dok se iza njih spuštaju vrata na Zidu.

KRAJ! ... ili možda ne

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve