Scena
29.04.2019. 09:27
R.E.

Igra prestola - Treća epizoda poslednje sezone (SPOJLERI)

dany-jon.jpg

Preporuka pre gledanja treće epizode je da sve obavite pre početka. Odlazak do WC ili pauza da nešto pregrize, jednostavno, neće biti mogući. Pred vama je 80 minuta napete bitke!

Ugasite svetlo kada epizoda počne. Ovo je najduža bitka u filmskoj i televizijskoj istoriji.

Bitka protiv Mrtvih upravo se dogodila i usta su mi pala do poda. Sve što ste očekivali je, zapravo, nešto više od toga. Bila je to mračna epizoda u doslovnom smislu, zbog čega su morali tu i tamo da pale vatru.

Epizoda počinje sa Semom Tarlijem koji drhti od straha. Iako je uplašen, Sem zna koju je zakletvu dao i spreman da je ispuni. Zidine čuvaju Dotraki i Neokaljani. Tu su i Brijena, Džejmi, i Podrik sa svojom vojskom. Dotrake predvodi Ser Džora, pored njega je Duh, a Ser Davos je na zidinama. Dok čekaju da mrtvi stignu, neko poznato lice dolazi do vojske na konju. Crvena žena, Melisandra! Ona kaže vojsci da podignu oružje koje ona pali. Vatra se širi i osvetljava konjanike.

Foto: HBO Foto: HBO

Melisandra vidi Ser Davosa i uverava ga da će biti mrtva pre zore. Crvena žena je ovde sa svrhom! Kreće juriš Dotrakija. Uleću u mrak i nakon samo nekoliko minuta noć ih guta. Samo se Džora Mormont vratio. Videvši ovaj prizor, Deneris  se sprema da uđe u bitku, ali je Džon zaustavlja. Ona mu kaže: "Mrtvi su već ovde". Deneri i Džon jašu na svojim zmajevima i bljuju vatru na Mrtve. Videvši ovo, Arja kaže Sansi da uđe u kriptu kao i drugi koji se ne bore.

U međuvremenu, na zemlji se odvija bitka između mrtvih i živih. Ed uspeva da sačuva Sama, ali dok ga opominje da ustane sa zemlje, koplje ga proboda kroz grudi. Ed umire pred Samovim očima. Džon i Deneris lete u oluji. Briena poziva vojsku da se povuče. Neokaljani ostaju ispred da zaštite one koji se povlače u zamak.

Sivi Crv daje signal da se rovovi upale, a Davos drži baklje u zraku, što je signal Deneris da zmajem zapali rovove, ali u oluji, baklje se ne vide. Dok mrtvi guraju napred, Sivi Crv dovodi Malisandru pod zaštitom nekolicine Neokaljanih, u rovove. Ona očajnički izgovara molitve i u poslednjem trenutku plamen u rovu se diže.

Tirion želi da izađe iz kripte, i nagovara Varsa da pomognu onima iznad. Sansa mu kaže da je istina da su svi oni beskorisni u borbi - i da je u takvom trenutku, najpraktičnija stvar da se suoči s istinom. Tirion kaže Sansi da su trebali ostati u braku; ona odgovara da je bio najbolji među svojim (namenjenim) muževima, ali ne bi funkcionisao između njih. Kada pita zašto, ona odgovara: "Kraljica zmajeva. Vaša odanost bi uvek bile podeljena."

Foto: HBO Foto: HBO

Teon pokušava da se izvini Brenu za ono što je radio ranije. Bren ga uverava: "Sve što si učinio dovelo te gde si sada - kući." Zatim se pretvara u gavrane i vidi da se pojavljuje Kralj noći.

Izvan Zimorvela, Mrtvi počinju da padaju na deo rova i i gase plamenove dok drugi mrtvi prelaze preko njih. Leteći kroz oluju, Džon vidi Noćnog kralja i progoni na Regalu. U zamku, mrtvi su zauzeli zidine. Briena, Tormund, Džejmi, Džora, Berik, Davos i Gendri se bore. Arja se pojavljuje sa svojim kopljem od zmajstakla i bori se protiv nadolazećih hordi.

Ogromna sila razbija vrata. U zamak uleće div. Lijana Mormont mu se suprostavlja, ali je on baca u stranu i teško povređuje. Lijana se pridiže i ponovo ga napada. Div je hvata i podiže, lomeći joj kosti. Lijana podiže svoj bodež i ubada ga u oko. Div se raspada, a Lijana pada (najverovatnije) mrtva pored njega.

Pas je ošamućen vatrom i ogromnim brojem neprijatelja. Ser Berik ga obaveštava da se bori, ali čini se da pas ne brine, sve dok prvi ne pokaže na Arju, koju proganjaju. Pas kreće da joj pomogne. Arja se sklonila u biblioteku, krećući se između polica s knjigama. Izlazi sigurno, ali upravo tada, Beli hodači probijaju se kroz druga vrata. Ona trči, prestravljena, kroz hodnike sa mrtvima iza nje. Pas i Ser Berik su je pronašli na vreme. Berick je teško ranjen dok je spasavao. Pas odvodi Arju i Berika u dvoranu. Ser Berik umire. Arja i Pas shvataju da je Melisandra u sobi sa njima. Ona kaže Arji da je Gospodar Svetlosti vratio Ser Berika nazad sa nekom svrhom, i sada je ta svrha ispunjena. Ona zatim podseća Arju na njihov prethodni razgovor - kada je Crvena sveštenica došla da odvede Gendrija. Pita je: "Šta kažemo Bogu Smrti?", na šta joj Arja odgovara: "Ne danas!" Ovo je prekretnica, možda i u celoj seriji!

Foto: HBO Foto: HBO

Na nebu počinje bitka zmajeva. Džonov zmaj uspeva da povredi zmaja kojeg jaše Noćni kralj. Padaju obojica sa svojih zmajeva. Deneris vidi Kralja noći i govori zmaju 'Drakaris'. Počinje da me obuzima sreća na trenutak. Muzika daje osećaj da je sve gotovo. Noćni kralj nestaje u buktinji, ali se ispostavilo da čak i vatra ne utiče na njega. Noćni kralj izlazi iz vatre, a za njim trči Džon. Nekoliko trenutaka kasnije se okreće i kada spazi Džona, podiže sve poginule.  Da, čak je i Lijana sada Beli hodač.

Mrtvi opkoljavaju Džona, a noćni kralj nastavlja dalje prema Brenu. Deneris spasava Džona, ali njenog zaja napadaju Beli hodači. Čini se da će i ona umreti, ali u poslednjem trenutku pojavljuje se Džora koji je spasava. Džon žuri da spasi Brana, ali ga opkoljavaju Mrtvi i ledeni zmaj. Beli hodači, takođe, ulaze u kriptu i ubijaju sve kojih se dokopaju. Tirion i Sansa se kriju iza zida.

Bren se vratio i vidi kako mu se beli hodači približavaju. On zahvaljuje Teonu za sve, a ovaj se zaleće na Noćnog kralja. Teon je mrtav! Ubio ga je Noćni kralj lično. Dok se Noćni kralj približava da ubije Brena. Dok zamahuje mačem iz mraka iskače Arja. Noćni kralj je hvata za vrat, ali on uspeva da ga probode nožem.

NOĆNI KRALJ SE RASIPA U KOCKICAMA LEDA, A ZA NJIM I OSTATAK NJEGOVE VOJSKE. MRTVI SU POBEĐENI!

Foto: HBO Foto: HBO

Nažalost, Džora se suočava sa smrću dok spašava Deneris!

Melisandra skida ogrlicu ponovo postaje 100-godišnjaka. Pada u snežnoj noći pred očima Ser Davosa.

Definitivno epska epizoda!

 

A, ako ste mislili da je sve gotovo, grdno se varate. Tek predstoji rat!

https://www.youtube.com/watch?v=ksTqLXLUvQ4

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve