INTERVJU MARIJA BERGAM: Za uspeh nisu presudni ni sreća ni veza

INTERVJU MARIJA BERGAM: Za uspeh nisu presudni ni sreća ni veza


Marija Bergam nema iluzije kad je reč o vremenu u kome živi. Isto važi i za glumu. Ne voli lažne predstave o onome što radi, jer smatra da surova kritika najupornije tera umetnika da bude bolji. Ne plaši je ni da iskopa iz sebe ono sa čim se ne slaže možda kao Marija, ali je važno za lik koji igra. Naprotiv, tu počinje ono što smatra težinom glume. Ne veruje da postoje idealna mesta za glumu u kojima je lako dostići profesionalni uspeh.

Da li Francusku, u kojoj ste boravili, doživljavate kao obećanu zemlju za umetnike? Kakav je razvojni put glumca u Francuskoj u odnosu na Srbiju? Gde je lakše dobiti prvu ulogu? 

„Poslednje tri godine intenzivno radim u Srbiji i, nažalost, nemam mnogo prilike da boravim u Francuskoj. Upoznata sam sa prilikama tamo i daleko od toga da smatram da je obećana zemlja za umetnike, naprotiv. Posebno je teško probijati se kao stranac. Meni više Nemačka, tačnije Berlin deluje kao aktuelno obećano mesto za umetnike, mada, kako nisam živela tamo, radi se samo o mojoj pretpostavci, naslućivanju.

O tome koliko TV oblikuje glumca, da li je u Srbiji teže biti glumac ili glumica i koliko se taj obavezujući lažni osmeh zapadnjačke komunikacije uselio u doživljaj umetnosti, Marija Bergam priča u novom broju Ekspresa.

Ekspres207

Ekspres. Drugačiji ugao

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar