Scena
26.04.2016. 10:11
ekspres

EKSKLUZIV, MILE KEKIN: Neće biti novih "Oluja", ali presudiće nam rulja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zatvaranje srpsko-hrvatske granice nisam doživio kao povratak u devedesete, to su se samo naš i vaš premijer malo takmičili ko ima većeg, kaže frontmen "Hladnog piva"

Tek pošto su se duhovi u regionu uzbirkni novom, akustičnom pesmom "Ja nisam vaš" smiriili razgovaramo sa Miletom Kekinom, liderom jednog od najpopularnijih bendova u regionu, "Hladnog piva". Njegov uslov za ovaj razgovor je bio da ne pričamo o spornoj pesmi za koju veruje da govori sama za sebe. Sa Miletom to, odmah da kažemo, uopšte nije bilo teško, on je Bogom dani novinarski sagovornik iz prostog razloga što kod njega uvek važi ona "što na um to na drum", a iz onoga što sledi vrlo ćete lako zaključiti i šta misli o onome o čemu "ne želi da govori".

EKSPRES: I u beogradskoj Hali sportova, ali i nedavno u Zadru ili Ljubljani pre neki dan, publika je sa jednakim oduševljenjem reagovala na pesme "Hladnog piva", što govori da muzika i dalje veže ljude iako nam sa svih strana stižu vesti o narastajućim tenzijama u regionu, pogotovo između Srbije i Hrvatske.

- Mi ne dijelimo publiku po etničkoj pripadnosti već na kilavu, živahnu i  fantastičnu. Sa bine vidim ljude svih dobnih i supkulturnih skupina, u zadnje vrijeme je i dosta roditelja s djecom - nadam se da je to nije samo iz nekih edukativnih poriva: Vidiš sine - ovako izgledaju stari rokeri, a sutra idemo u zoološki vidjet žirafe.

EKSPRES: Još pre nekoliko godina ste u stihovima pesme "Na ovim prostorima" rekli ste "Ovdje nećeš naći mira/ crkveno se zvono čuje /priziva nove oluje" i tako na svoj način ustali protiv te upotrebe najnižih strasti u dnevno političke svrhe. Da li Vas je nedavno okupljanje crnokošoljaša na Trgu Bana Jelačića podsetilo na te stihove? Neće se valjda ispostaviti kao proročki...

- Neće bit više nikakvih oluja. Ljudima je pun kufer svega, pa i rata. Besparica i apatija haraju. Za kvalitetan rat potreban je zanos. Znam da zvuči perverzno, ali rat i zanos su uvijek išli ruku pod ruku. Ali ono što vidim kao opasnost jest rulja, agresivna, besperspektivna, neobrazovana gomila koja se najlakše pokreće, a koju je i najteže obuzdati. Ta rulja ne vodi ratove, ali maltretira tihu većinu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Jošida Masanori

EKSPRES: Kako objašnjavate to da ovdašnji političari u svakoj izbornoj kampanji i dalje, dvadeset godina posle rata, igraju na kartu nacionalizma?

- Naše političke elite, a sad ću biti toliko slobodan da ću uključiti vladajuće garniture cijele ex-yu, nemaju riješenje za ekonomsko beznađe pa traže unutarnje i vanjske neprijatelje koji bi skrenuli pažnju s vlastite impotencije. Tome dodaš malo reality formata, malo sportskih uspjeha i nacionalističkog vjerskog kiča i evo ti mira u kući. Ako netko pisne proglasiš ga preko svojih medija - četnikom, ustašom, pederom, stranim plačenikom ili običnim kriminalcem i - problem riješen! Ključ promjene međutim nalazi se u školstvu, zato se crkva ugurala vjeronaukom od prvog razreda. Kako bi još dugo mogla kontrolirati i održati ovakvo stanje.

EKSPRES: Svojevreno ste čak snimili reklamni spot u kome ste govorili da ste protiv gej-referenduma u Hrvatskoj i pozivali ljude na dodju na Povorku ponosa...Koliko vam je "popularnosti" doneo taj potez?

- Nemam pojma. Ne radim ankete popularnosti, nit me briga za to. Meni je najvažnije da kažem šta mi je na duši. Ako počneš razmišljat o popularnosti počet ćeš sam sebe cenzurirati i to je početak kraja. Žalosno je društvo koje se osjeća ugroženo od pedera, manjina i emancipiranih žena. Taj referendum je koštao 6-7 milijuna eura. Za to lovu su se mogli otvorit nova radna mjesta, opremit škole i bolnice, a mi smo ih bacili u vjetar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

EKSPRES: Kada ste pre par godina objavili da s kolegom Markom Perkovićem "ne dijelite iste političke stavove i uopšte se ne možete zamisliti u njegovoj koži" na internet portalima i forumima išlo se dotle da su vas nazivali i Srbinom i četnikom. Smeta li vam to etiketiranje i "prebrojavanje i sortiranje krvnih zrnca"?

- Na to sam već oguglao. Tko god malo iskoči iz njihovih okvira biva proglašen ne-njihovim pa kreću onda uvrede i denuncijacije i to naročito preko drušvenih mreža, koje su postale ispušni ventil za nezadovoljne i nesretne, bez posla i perspektive, kakvih je sve više. Ja sam građanin Hrvatske, Hrvat, nepušač, pivopija, po vjeroispovjesti slobodan čovjek.

EKSPRES: "Hladno pivo" je javnost "na ovim prostorima" percipirala kao „levičarski" bend? Ima li istine u tome? I ima li ta levica danas budućnost?

- Pa vjerojatno smo mi sad jako lijevo jer je cijela regija, pa i Evropa, otišla jako u desno. Pogledajmo što se događa u Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj itd. Ja osobno sam po svom političkom uvjerenju najbliži nekakvoj socijalnoj demokraciji, što neki brkaju s komunizmom, koji je miljama dalek od mojih uvjerenja. Komunizam je kriv za sve što nam se dogodilo devedesetih. U komunizmu smo naučili slušati vođe, ne propitkivati, biti podoban, koristiti se vezama, "snađi se druže" je bila mantra običnog građana, što je značilo "zajebi sustav", čak je Tito govorio da se ne treba držat zakona ko pijan plota.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

EKSPRES: Dani zatvorenih vrata“ je prvi album iz vaše sopstvene produkcijske kuće "Gajba records". Kakav je osećaj biti sam svoj gazda? 

- Nema tu neke pretjerane matematičke računice. Ali imaš osjećaj da si sam svoj gazda, nema više dugih natezanja s izdavačem koji je uvijek depresivan i tužan trenutnom situacijom u diskografiji, ali ipak ima za put u New York i nova kola. Kad sam sebi polažeš račune onda gledaš da ih nema previše. Mislim- računa.

EKSPRES: Između erotomana u "Bitangama i princezama", zločestog Štrumfa u crtaću, žestokog pankera na sceni, kakav je zapravo Mile Kekin kao oženjen čovek i otac dvoje dece? Koje vrednosti im prenosi, čemu ih uči?

- Mislim da sam toliko običan da ne vidim razloga da o tome puno pričam u javnosti. Svoj privatni život držim za sebe. Klincima pokušavam usaditi estetske i moralno kriterije u vrlo ružna i nemoralna vremena kao i mnogi drugi roditelji. Nije lako kraj ovakve društvene elite učiti djecu da budu pristojni građani.

IGRE NA RAČUN PORESKIH OBVEZNIKA

EKSPRES: Kada ste u septembru prošle godine zakazali koncert u Subotici, imali ste problem sa zatvorenim granicama između Srbije i Hrvatske. Koliko vas je to podsetilo na devedesete godine?

- Ma nimalo... Daleko je to od tih crnih godina, to su se samo naš i vaš premijer malo takmičili ko ima većeg. Mala igrica na račun poreznih obaveznika obeju država.

  • Intervju i reči Mileta Kekina smo preneli u originalu i nismo prevodili sa hrvatskog, jer...ajde da se ne zaj..avamo

}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve