ANTIČKA ISKOPINA U RIMU: Pronađena glava Dionisa

ANTIČKA ISKOPINA U RIMU: Pronađena glava Dionisa

Luca Bergamo/facebook


Italijanski arheolozi su u blizini rimskog Koloseuma pronašli drevnu mermernu glavu, za koju veruju da predstavlja boga Dionisa.

Tokom jučerašnjih iskopavanja na Rimskom forumu, pronađena je neuobičajeno dobro očuvana bela mermerna glava, za koju se prvobitno verovalo da, zbog izrazitih ženskih crta i bujne kose, predstavlja neku boginju. Na kraju je utvrđeno da je, ipak, najverovatnije reč o Dionisu.

Ovu informaciju podelio je na svom fejsbuk profilu i zamenik gradonačelnika Rima Luka Bergamo, zahvalivši se arheolozima na iskopinama.

Luca Bergamo/facebook

Luca Bergamo/facebook

Direktor rimskih arheoloških muzeja Klaudio Parisi Preziće, ističe da je ova arheološka iskopina neprocenjivo važana za svetsku kulturnu baštinu.

“Zahvaljujući vrpci oko glave, koja je ukrašena tipičnim dionizijskim cvetom, korenom i bršljanom verujemo da je u pitanju Dionis. Ova glava datira iz vremena od između prvog veka pre nove ere, do petog veka naše ere i neverovatno dobro je očuvana. Šupljine u očima bile su napunjene staklom ili dragim kamenjem, koje datira iz prvih vekova carstva”, rekao je Preziće za italijansku novinsku agenciju ANSA.

Iskopana u ulici Via Alesandrina, koja je ranije već bila zatvorena zbog arheoloških istraživanja, glava je bila uzidana u kasno-srednjovekovni zid, a stručnjaci su uvereni da je korišćena kao građevinski materijal, kao što se često dešavalo u srednjem veku.

Gradsko veće Rima saopštilo je da je ova glava nesto nešto malo veća od stvarne ljudske.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar