Scena
25.05.2019. 18:22
R.E.

ANTIČKA ISKOPINA U RIMU: Pronađena glava Dionisa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Italijanski arheolozi su u blizini rimskog Koloseuma pronašli drevnu mermernu glavu, za koju veruju da predstavlja boga Dionisa.

Tokom jučerašnjih iskopavanja na Rimskom forumu, pronađena je neuobičajeno dobro očuvana bela mermerna glava, za koju se prvobitno verovalo da, zbog izrazitih ženskih crta i bujne kose, predstavlja neku boginju. Na kraju je utvrđeno da je, ipak, najverovatnije reč o Dionisu.

Ovu informaciju podelio je na svom fejsbuk profilu i zamenik gradonačelnika Rima Luka Bergamo, zahvalivši se arheolozima na iskopinama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Luca Bergamo/facebook

Direktor rimskih arheoloških muzeja Klaudio Parisi Preziće, ističe da je ova arheološka iskopina neprocenjivo važana za svetsku kulturnu baštinu.

"Zahvaljujući vrpci oko glave, koja je ukrašena tipičnim dionizijskim cvetom, korenom i bršljanom verujemo da je u pitanju Dionis. Ova glava datira iz vremena od između prvog veka pre nove ere, do petog veka naše ere i neverovatno dobro je očuvana. Šupljine u očima bile su napunjene staklom ili dragim kamenjem, koje datira iz prvih vekova carstva", rekao je Preziće za italijansku novinsku agenciju ANSA.

https://www.youtube.com/watch?v=-3tPWprR_Ss

Iskopana u ulici Via Alesandrina, koja je ranije već bila zatvorena zbog arheoloških istraživanja, glava je bila uzidana u kasno-srednjovekovni zid, a stručnjaci su uvereni da je korišćena kao građevinski materijal, kao što se često dešavalo u srednjem veku.

Gradsko veće Rima saopštilo je da je ova glava nesto nešto malo veća od stvarne ljudske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve