Scena
21.02.2024. 21:20
Beta

Pesma Evrovizije

Izraelskoj pesmi preti diskvalifikacija zbog "političke poruke"

Evrovizija
Izvor: Shutterstock

Evropska radiodifuzna unija (EBU) razmatra da li da diskvalifikuje izraelsku pesmu "Oktobarska kiša" za Pesmu Evrovizije jer sadrži političku poruku, javili su izraelski mediji pozivajući se na evropske izvore.

Bilo je planirano da se pesma koju peva pevačica Eden Golan emituje prošle nedelje, ali je emitovanje odloženo za još nekoliko dana.

Izraelski mediji navode da je razlog odlaganja zahtev EBU da razmotri i odobri reči pesme unapred, kako bi se osiguralo da ne sadrži političke poruke.

Izvori na koji se poziva izraelski novinski sajt Ynet navode da zahtev nije neuobičajen za Izrael, te da je odredba o zabrani političkih poruka deo evrovizijskih propisa već nekoliko godina.

Pošto je EBU signalisala nameru da diskvalifikuje pesmu, Izraelska radiodifuzna korporacija je odlučila da neće menjati reči, čak i ako to znači da Izrael neće učestvovati na takmičenju za Pesmu Evrovizije ove godine.

Izraelska korporacija je nakon objavljivanja te vesti rekla da trenutno "razgovara s EBU o pesmi".

EBU do sada nije ništa komentarisala.

Izraelski mediji javljaju da pesma aludira na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto i u Pojas Gaze odvedeno više od 250 talaca.

Neki aktivisti su pozvali da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi, ali EBU smatra da toj zemlji valja dozvoliti učešće.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve