JESI LI SE ZALJUBIŠKA: Po čemu će sve deca i odrasli pamtiti Mandu

JESI LI SE ZALJUBIŠKA: Po čemu će sve deca i odrasli pamtiti Mandu


Glumac sa beogradskog asfalta igrao je komične i tragikomične likove, ostao je u lepom sećanju deci koja su sada već tinejdžeri i odrasli ljudi, a najširu popularnost stekao je ulogom seljaka Milašina

Otišao je onako kako svi glumci sanjaju da odu, na sceni. Igrajući za najmlađe, odnosno za one koji su obeležili veliki deo njegove karijere.

Poslednja filmska šega glumca Milorada Mandića Mande bila je u filmu “Braća po babine linije” koji smo ovog proleća gledali u domaćim bioskopima. U još jednom od nastavaka priče o petlovačkim dogodovštinama započetim u seriji Radoša Bajića “Selo gori, a baba se češlja”.

Iako glumac koji potiče sa beogradskog asfalta, uverljivo je odigrao ulogu seljaka Milašina, koja mu je poslednjih godina donela masovnu popularnost.

– Već nekoliko godina snimam na selu, a nemam pojma o zemljoradnji, govorio je Manda o popularnoj seriji više kao za sebe.

Na početku karijere prečesto su ga zaobilazile glavne role, kako u pozorištu, tako i na filmu, a debitovao je sporednom ali vrlo upečatljivom ulogom u ostvarenju “Već viđeno”. Igrao je komične i tragikomične likove, a uz veliku upornost i rad zauzeo je zapaženo mesto na našem glumačkom nebu, a njegov talenat da tumači šerete i spadala dugo još neće biti zaboravljen.

Sa Enverom Petrovcijem u "Braći po babine linije"

Sa Enverom Petrovcijem u “Braći po babine linije”

Taj svoj nesvakidašnji komičarski dar, sa pšuno vedrine i samoironije, pokazao je filmu Raše Andrića “Tri palme za dve bitange i ribicu”, gde je je glumio slikara. U “Ringe Raja” je bio pop, a seljak Radovan u “Mrtav ladan”. Oživljavao je svakog junaka pred kamerama; pamtićemo ga kao šumara u “Točkovima”, a u crnoj komediji “Kupi mi Eliota” ošišali su ga do glave, dok mu je u “Apsolutnih sto” zapala uloga okorelog kriminalca. Takav dijapazon uloga nije mogao da iznese običan niti prosečan glumac, ali Manda jeste. 

Priča kaže da želeo je postane pilot, a postao je glumac. I dok su svi mladi glumci njegove generacije sanjali velike uloge na filmu i pozorištu, on je te 1989. godine odlučio da – šalje mališane na spavanje! Radio je to punih šest godina uz serijal “Bajke za laku noć” čijih je više od 270 epizoda snimio za nacionalnu televiziju.

PROČITAJTE JOŠ: 
KAKO JE UĆUTKAN DUŠKO RADOVIĆ: Rečenica koja je došla glave najvećoj legendi Beograda
TESTAMENT ALEKSE ŠANTIĆA: Srpski patriota koji je voleo Hrvaticu, a katolike i muslimane smatrao za braću

Uz emisiju “S one strane duge”, koju je nekako istovremeno nekoliko godina radio za Treći kanal, vaspitavao je generaciju mališana koja je, što sa njim u studiju, što kraj malih ekrana, učila šta su prave vrednosti, a iz tog perioda ostaće upamćeno njegovo čuveno pitanje upućeno najmlađima: “Jesi li se zaljubiška?”.

Pored uspešne karijere glumca i voditelja dečjih programa, ostavio je trag i vodeći kvizove, poput “Uzmi ili ostavi” na B92 ili “Ja volim Srbiju” koji smo gledali na Prvoj srpskoj televiziji, čija gledanost je  rasla upravo zahvaljujući njegovom glumačkom šarmu.

Svoju karijeru “novog Branka Kockice” ozvaničio je snimivši album sa dečjim pesmama, pa je njegov glas ponovo oživeo nezaboravne dečje hitove.

Kao stalni član pozorišta “Boško Buha”, pre nego što će se u ovoj kući prihvatiti uloge upravnika, imao je po 35, 40 predstava mesečno, ponekad i po dve u jednom danu.

O njegovoj radoholičarskoj energiji govori i činjenica da je u jednom trenutku istovremeno snimao film “Ivkova slava”, igrao u pozorištu i započeo rad na seriji “Dangube”.

U "Ivkovoj slavi" sa Bjelogrlićem, Đuričkom i Srđanom Todorovićem

U “Ivkovoj slavi” sa Bjelogrlićem, Đuričkom i Srđanom Todorovićem

Poslednjih godina borio se kao lav, kako je rekao kada smo radili poslednji intervju u njegovoj matičnoj kući, da završi rekonstrukciju dečjeg pozorišta “Boško Buha” i to smatrao ličnom misijom, a zalagao se i za neke pomalo zaboravljene vrednosti, suprotne onome što je parodirao čuvenom replikom “Kulturo, eve me” u satiričnom TV filmu “Dva sata kvalitetnog programa”.

Milorad Mandić Manda ostavio je iza sebe ženu Anastasiju, takođe glumicu, i četvoro dece.

PROČITAJTE JOŠ: 
MANJE POZNATI ČIKA JOVA: Pesnik koji je po struci bio lekar i političar, a nadimak dobio po jednom istorijskom događaju
INTERVJU, DRAGOJEVIĆ: Zašto su na TV zabranili mene, Acu i “Kakagrad”document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar