Kada je Čehov sreo Tolstoja

Kada je Čehov sreo Tolstoja


Tolstoj je bio vrlo zbunjujuća, kontroverzna i nedokučiva ličnost. Čehov je važio za veselog, duhovitog i strastvenpg čoveka. Dvojica velikih ruskih pisaca upoznali su se krajem XIX veka. Iako potpuno različiti, stvorili su neraskidivu vezu umetničkih i kompleksnih duša.

Bio je avgust osmi, 1895. godine. Prethodnog dana, Čehov je bio na svom imanju Melikovo, oko 40 milja južno od Moskve, gde ga je prijatelj Tolstoja, Ivan Gorbunov-Posadov ohrabrivao da ode i konačno upozna Tolstoja. Čehov je znao da se Tolstoj divi njegovim pričama.

Čehov je uzeo kartu za voz do Jasnaje poljane, Tolstojevog imanja. Tamo je proveo dan i po.

U trideset petoj godini, Čehov je čitao Tolstoja, a Tolstoj se u šezdeset sedmoj, divio mladom piscu, ponajviše njegovom humoru, za koji je verovao da je jedan od retkih talenata pisaca.

“Susret je bio jednostavan. Mudrac sa belom bradom od sedamdeset i sedam, hodao je od kuće uz avenije breza, noseći seljački prsluki peškir prebačen preko ramena. Krenuo je da se okupa na reci (postoji fotografija Tolstoja kako se vraća sa kupanja, verovatno snimljena deset godina kasnije). Da li bi Čehov voleo da mu se pridruži? Dvojica muškaraca su razgovarali kao da se intimno poznaju godinama… Tolstoj je poveo posetioca prema Tulskom putu da pogleda ljude koji voze bicikl.

Negde, tokom posete, Tolstoj je pitao Čehova da li može nešto da učini za njega i obezbedi smeštaj za starog vojnika koji je slep. Čehov se vratio u Melikovo 9. avgusta, a dva dana kasnije je o vojniku pisao svom starijem bratu Aleksandru, koji je poznavao direktora instituta za slepe. U međuvremenu, Čehov se prehladio dok je bio u Jasnoj poljani: mislio je da ga je verovatno prehladio Tolstoja. Uprkos tome, prvi susret  Čehova i Tolstoja vodio je prijateljstvu. Sreli su se još nekoliko puta pre Čehovljeve smrti 1904. godine. Divili su jedan drugom i u potpunosti prepoznali stav drugog kao velikog umetnika; bez obzira na to, imali su i nastavili bi povremeno kritički da govore i pišu jedan o drugom”, navodi se u knjizi Ernesta DŽ. Simonsa “Čehov: Biografija (1962)”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar