KADA JE NAMEŠTAJ VIŠE OD SCENOGRAFIJE: Stolice koje su proslavili filmovi

KADA JE NAMEŠTAJ VIŠE OD SCENOGRAFIJE: Stolice koje su proslavili filmovi


Pamtimo ih po odličnom scenariju, glumi, režiji, ali i po jednoj drugačijoj scenografiji. U ovim filmovima dizajneri nameštaja prevazišli su postojeće okvire i postavili nove trendove u opremanju stanova.

Jednu od danas, najpopularnijih stolica osmislio je finski dizajner Eero Saarinen, za snimanje filma “The Moon is Blue” (1953 godine). Baš takvu stolicu je na snimanju poželela Florenc Knoll, a dizajner joj je izašao u susret jer je bila dugogodišnja prijateljica njegove porodice. Tako je nastala tada revolucionarna stolica “Womb Chair”.

Knol chair

Florence je Saarinenu objasnila da želi stolicu na kojoj bi sedenje bilo poput uranjanja u gomilu jastuka, nešto u šta bi moglo da se uvuče.
Knoll, koji je u to vreme već bio jedan od vodećih modernističkih dizajnera drugog talasa, sigurno nikad nije pomislio da će ga proslaviti baš ova stolica.
Još jedan od Saarinenovih poznatih dizajnerskih poduhvata, koji je u prodavnice nameštaja pobegao iz filmskog studija je i Executive Chair, koja je prvi put viđena u filmu The Graduate (1967.). Stolica je potpuno promenila tadašnja shvatanja o kancelarijskom nameštaju, ali se kasnije model bez naslona za ruke sve češće viđao i među kućnim nameštajem.

Executive chair

Dizajner stolice Diamond Chair je Harry Bertoia. Kreirana je 1950. kao ogled jednog potpuno novog dizajna. Autor je bio inspirisan skulpturama od metala i drveta, a kultna stolica bila je rezultat eksperimenta, odnosno pokušaja da se savijanjem metalnih šipki napravi komad nameštaja.

Diamond chair
“Ukolko pogledate ove stolice, uglavnom su napravljene od vazduha, poput skulpture. Prostor prolazi kroz njih “, izjavio je tada Bertoia.

prada

Stolica je prvi put viđena u filmu francuskog reditelja francuskog reditelja Alexandra Astrucka La Proie Pour L’ombre (1961), čija se radnja odvija u Parizu. Sličan model stolice ovog dizajnera viđen je i u filmovima Broken Embraces (2009), The Lake House i The Devil Wears Prada.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar