Scena
09.01.2023. 20:10
Beta/AFP

Los Anđeles

Kako će izgledati ovogodišnji Zlatni globus posle velikog skandala

1
Izvor: Beta/Invision / Allison Dinner

U Los Anđelesu će sutra biti održana svečana dodela američke televizijske nagrade Zlatni globus, a ceremonija koja je bila jedna od omiljenih kod Amerikanaca ove godine će pokušati da povrati svoj sjaj posle skandala organizatora.

Zlatni globus je obično pokazatelj koji će filmovi biti nagrađeni prestižnim Oskarom čija je dodela uvek posle ceremonije Zlatnog globusa.

Ceremoniju prošle godine nije prenosila televizija zbog optužbe za rasizam, seksizam i korupciju organizatora nagrada - Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA) koji dodeljuje Zlatni globus.

Američka televizijska mreža NBC pristala je ove godine da emituje 80. ceremoniju posle niza reforme unutar HFPA, udruženja koje do sada u svom sastavu nije imalo afroameričke članove.

Na dodeli će biti neka velika imena američke kinematografije, kao što je reditelj Stiven Spilberg koji će predstaviti ostvarenje nominovanog u kategoriji najboljeg dramskog filma.

Na ceremoniji će biti glumac Edi Marfi Eddie Murphy koji će dobiti nagradu za životno delo.

Američki mediji smatraju da će ceremonija biti neizbežno drugačija, daleko od sjaja i šampanjca kako je bilo pre pandemije korona virusa i skandala u HFPA-u.

"Ceremonija će biti skromnija jer će biti uloženo manje novca. Oni koji budu prošli crvenim tepihom moraće da opravdaju svoje prisustvo jer će ih dočekati novinari sa pitanjima šta misle o reformama unutar HFPA", preneo je sajt Deadline.
 

Na dodeli neće biti Tom Kruz producent filma "Top Gun:Maverick" nominovanog za nagradu. Kruz je prošle godine vratio tri osvojena Zlatna globusa u znak protesta zbog skandala.

HFPA je značajno obnovio svoj žiri za Zlatni globus i uključio mnoge žene i pripadnike etničkih manjina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve