Klasici domaće kinematografije na Dunav Film Festu

Klasici domaće kinematografije na Dunav Film Festu


Pet kultnih filmova domaće kinematografije koji su digitalno restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka, biće prikazani na drugom izdanju “Dunav Film Fest-a” u Smederevu.

Pod pokroviteljstvom kompanije Vip mobile, u samom centru Smedereva na Karađorđevom trgu, u periodu od 21. do 25. avgusta, publika će imati priliku da pogleda film, “Ljubav i moda”, koji je rađen u produkciji Avala filma, kao i filmove “Petrijin venac”, “Tri karte za Holivud”, “Nacionalna klasa” i “Miris poljskog cveća” u produkciji Centar filma.

Jugoslovenski klasik iz 1960. godine “Ljubav i moda” reditelja Ljubomira Radičevića, biće prikazan u sredu 21. avgusta. Ovaj film predstavlja dokument jednog vremena, u kojem je zabeležen život prestonice s početka 60-ih godina, a pored velikana sedme umetnosti okupio i neka od najvećih imena iz sveta muzike sa ovih prostora poput Gabi Novak, Ive Robića, Arsena Dedića, Đuze Stojiljkovića.

Ljubav i moda

U četvrtak, 22. avgusta, pred smederevskom publikom biće prikazan film „Petrijin venac“, reditelja Srđana Karanovića, koji je ostao zapamćen po debitantskoj ulozi Mirjane Karanović. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom jednom od najvećih filmskih kompozitora Zorana Simjanovića.

“Tri karte za Holivud”, je još jedno filmsko ostvarenje koje će biti prikazano u novom sjaju, u petak 23. avgusta. Radnja ovog kultnog ostvarenja, za koje je scenario pisao Željko Mijanović, odvija se 1962. godine u malom mestu u Jugoslaviji, u kojem legendarni Branislav Lečić, u ulozi policajca, priprema građane na dolazak Maršala Tita.

Jedan od najpopularnijih domaćih filmova “Nacionalna klasa”, reditelja Gorana Markovića, biće prikazan u subotu 24. avgusta. Okosnicu priče čini glavni junak Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Ovaj film je ostao zapamćen i po uverljivoj priči automobilskog asa sa beogradskih ulica, ali i po muzici iz filma koju je komponovao Zoran Simjanović. Izvođači su neka od najpoznatijih imena u regionu – Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oliver Dragojević, Laboratorija zvuka.

Dunav Film Fest

Višestruko nagrađivan film “Miris poljskog cveća”, koji je obeležio domaću kinematografiju, publici će biti predstavljen poslednjeg dana festivala. Rađen u režiji Srđana Karanovića, film je poznat po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalnom rediteljskom pristupu.

Svi filmovi su digitalno restaurirani u saranji sa Jugoslovenskom kinotekom i kompanijom Vip mobile u okviru projekta Vip Kinoteka, koji je ove godine ušao u drugi ciklus postojanja, a do kraja leta publika će imati priliku da pogleda još jedan srpski klasik u novom ruhu.

Drugo izdanje Dunav Film Festa održaće se u Smederevu od 20. do 25. avgusta, a ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu srednjevekovne srpske prestonice pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče reka Dunav.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar