KLASIK KOJI JE UŠAO U 21 VEK: “Ljubav i moda” Đuze, Arsena, Gabi Novak… (VIDEO)

KLASIK KOJI JE UŠAO U 21 VEK: “Ljubav i moda” Đuze, Arsena, Gabi Novak… (VIDEO)


Jugoslovenski klasik iz 1960. godine koji je ostavio podjednako veliki trag kako u kinematografiji, tako i u muzici i modi, oživeo je u novom ruhu.

Digitalno restaurirana verzija filma “Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića premijerno je prikazana u bioskopu “Balkan” u okviru projekta “Vip Kinoteka”.

Radnja filma se odigrava oko grupe studenata koji da bi zaradili novac za održavanje aero-smotre, organizuju program modne revije za preduzeće “Jugošik”, služeći se i sitnim prevarama.

Cilj je plemenit, revija je uspela, štete nije bilo ni za koga, pa ni za studentkinju Sonju i mladog modnog kreatora Boru, koji su na kraju rešili svoje nesuglasice.

Film “Ljubav i moda” predstavlja dokument jednog vremena, u kojem je zabeležen život prestonice s početka 60-ih godina, a pored velikana sedme umetnosti, okupio je i neka od najvećih imena iz sveta muzike sa ovih prostora poput Gabi Novak, Ive Robića, Arsena Dedića.

Desanka Beba Lončar u ulozi Sonje se nakon te uloge proslavila i ubrzo posle tog filma otišla na zapad. Kada je u filmu provozala “vespu” ulicama Beograda, Beba Lončar je postala san svakog tinejdžera u Jugoslaviji. Za nju su pričali da je jugoslovenska verzija filmske dive Brižit Bardo. Imala je ponude iz Holivuda, snimala filmove u Italiji, a odlučila je da se povuče sa samo 39 godina.

Film je inače režirao Ljubomir Radičević koji posle tog filma nije režirao ni jedan drugi.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Muzika iz filma je stekla kultni status. Hit pesmu “Devojko mala” prepevala je osamdesetih godina grupa VIS Idoli.

 

Categories

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar