Koen, Dreksler, Vasilić na Beogradskom džez festivalu

Koen, Dreksler, Vasilić na Beogradskom džez festivalu

Shutterstock


Ako epiremiološka situacija dozvoli 36. Beogradski džez festival biće održan od 9. do 13. decembra , među najavljenim vrhunskim džez muzičarima, koji će nastupiti u Beogradu, nalazi se izraelski kontrabasista Avišai Koen sa svojim triom, kaže Milica Ševarlić iz Doma omladine Beograda, koji je organizator festivala.

Ševarlić napominje da je “nova realnost” diktirala uslove u kojima se sastavlja program festivala.

“Imali smo veoma ostariv plan krajem prethodne i početkom ove godine, na prvom mestu kada je reč o broju koncerata i učesnika, ali sve se promenilo jer je bilo jasno da su muzičari iz SAD na samom početku pandemije otkazali sve turneje. Ipak, kako sada stvari stoje, pripremili smo veoma uzbudljiv program u nešto manjem obimu na radost publike koja je odana našem festivalu”, kazala je Ševarlić.

Shutterstock

Shutterstock

Ona je dodala da je u planu po jedan koncert u večernjem i kasnijem terminu.

“Poštovaoci džeza su navikli na dupli koncertni program u toku jedne večeri, a na 36. izdanju festivala biće u prilici da uživaju u dva koncerta za jedno veče”, kaže Ševarlić.

Kako je najavila, poštovaoci džeza susrešće se sa izraelskim kontrabasistom i njegovim triom u završnici festivala 13. decembra u Kombank dvorani.

“Nema sumnje da će Koen prirediti beogradskoj publici još jedan džez praznik”, kazala je Ševarlić.

Povezane vesti – Sav taj džez

Festival će otvoriti 9. decembra naš istaknuti kontrabasista Nenad Vasilić koji decenijama živi u Beču i ima zavidnu internacionalnu karijeru.

“Vasilić će u Domu omladine Beograda prirediti program u saradnji sa Big Bendom RTS-a, u kojem će izvoditi svoje kompozicije u posebno pripremljenim aranžmanima”, kaže Ševarlić.

Sa velikim zadovoljstvom ona je najavila i gostovanje saksofoniste Urliha Drekslera, jednog od najznačajnijih savremenih džez muzičara u Austriji.

“Dreksler će premijerno beogradskoj publici predstaviti deo svog projekta “Liminal zone” koji predstavlja mešavinu džeza, savremene muzike i elektronike”, kazala je Ševarlić i najavila dolazak mladih džez nada iz Portugala, Nemačke i Italije.

Shutterstock

Shutterstock

Prema njenim rečima, slogan festivala Jažistance rešeriše na otpornost džez muzike da preživi sva istorijska iskušenja makar to bila i pandemija virusa Covid-19, a sa druge strane asocira na distancu, jednu od globalno najčešćih reči u javnom dokursu u 2019. godini.

Kao posebnu osobenost ovogodišnjeg festivala Ševarlić je naglasila promociju monografije o razvoju i uticaju manifestacije koja je obeležila kulturni život nekadašnje Jugoslavije, ali i Srbije i Beograda.

“Pre nekoliko dana iz štampe je izašla monografija koja se bavi Beogradskim džez festivalom od 1971. do 2019. godine. Reč je o kapitalnom delu koje se tiče ne samo bogate istorije festivala već i džeza uopšte. Ta knjiga je obimno svedočanstvo o istoriji, kulturi i muzici ovih naših prostora”, kazala je Ševarlić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar