Scena
20.11.2023. 14:02
R. E.

Oproštaj od Lauševića

"Vidimo se Žare, u nekom boljem svetu, ako zaslužim da stojim pored tebe"

1
Izvor: ATAIMAGES / A. H.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu brojne kolege, prijatelji, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života i poštovaci oprostili su se od velikana srpskog glumišta Žarka Lauševića, koji je potom kremiran i sahranjen na beogradskom Novom groblju.

Žarka Lauševića, koji je preminuo u sredu u 63. godini, okupljeni su ispratili poslednji put dugim aplauzom.

"Žarko je imao ono nešto što rečima ne može da se opiše i zbog toga su ga toliko jurili i voleli. Njega sada nema, ali ostaje naša ljubav, poštovanje i divljenje", izjavio je na komemoraciji Voja Brajović.

Glumac Irfan Mensur najpre se obratio porodici Lauševića i okupljenima rečima: "Nemojte neko suzu da je pustio, znate kakav je, naljutiće se".

Mensur je rekao da će mu nedostajati razgovori koje je vodio sa Lauševićem u Njujorku, tekstovi koje mu je slao nedopisanih knjiga, kao i preporuke šta da čita, pomenuo je i žute čarape koje je dobio od njega na poklon i zajedničke šetnje.

"Dragi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem na to, jer nije fer", rekao je Mensur.

Pozorišna rediteljka i pisac Vida Ognjenović je rasplakala sve u sali kada je spomenula njegov dolazak iz bolesničke postelje na premijeru filma "Heroji Hilijarda".

"Kada je došao mislili smo živeće sa nama, bez vremenskih razlika, bez odlazaka, a evo, otišao je i nemamo snage da prihvatimo ovaj odlazak. Ne bi Žarko bio Žarko da ga nije naslutio. Njegov naklon publici, naslutio je blizinu odlaska, niti bi Žarko bio Žarko da nije naterao lekare da mu pomognu da dođe".

"Stajao je u blagom naklonu i borio se do poslednjeg daha. Zapljuskivale su ga salve aplauza, a u očima su mu bile iskre radosti i pritajenog bola. Aplauz je utihnuo, pogašena su svetla, scenska i životna. Žarko je došao među nas iz nekog svog mitskog sveta i došao je sa mnogo umetničkih darova. Radio je nemoguće, jer je sam bio iznad mogućeg. Surovo samoanalizom ispitivao je svoju svest. Uspeo je da ostane umetnik, osetljiv, pronicljiv i mudar, a čist i nežan kao dete. Govorio je lepo o supruzi Aniti i svojoj deci. Surova je nepravda je što je prekinut u zamahu. Zbogom, neponovljivi Žarko. Neka su ti povratak u mit i naša sećanja lakši nego što ti je život bio", poručila je Vida Ognjenović.

Odlazak šmekera

Žarko Laušević

Žarko Laušević, ATA IMAGES, 16.11.2023.

Žarko Laušević

17.11.2023. 07:00

Odlazak šmekera

Glumac Dragan Bjelogrlić je poručio da "kada ode najveći, svet zastane, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana", i otkrio da se sa Lauševićem poslednji put sastao pre manje od mesec na terasi bolničke sobe u bolnici Bežanijska kosa, gde su pričali dugo i polako, a taj dan će pamtiti kao jedan od najlepših u životu.

"Žarka sam voleo da gledam, da čitam, da sa njim radim, a najviše od svega – voleo sam s njim da pričam. Poslednji razgovor bio je pre mesec dana u bolnici na Bežanijskoj kosi. Rekoh ti tada da mi je to bio jedan od najlepših dana. Poslednja slika: Ti stojiš na terasi bolnice, i dalje si lep… Vidimo se Žare, u nekom boljem svetu, ako zaslužim da stojim pored tebe", rekao je Bjelogrlić.

Od Lauševića su se biranim i dirljivim rečima oprostili i kolege Mima Karadžić rečenicom "Moj dobri kume, putuj s anđelima", Svetozar Cvetković, Milan Marić, Petar Božović i Svetlana Bojković putem video poruke, kao i direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović.

Tokom komemoracije prikazani su inserti iz brojnih filmova i predstava u kojima je Žarko Laušević ostvario nezaboravne uloge.

Nakon komemoracije Lauševića su na večni počinak ispratili članovi porodice i brojni prijatelji, saradnici i poštovaoci uz hor i čuvenu pesmu "My Way".

Glumac Nebojša Dugalić je u oproštajnom slovu pomenuo da je Laušević bio predodređen da se sve drame dogode i prelome na njemu. Dugalić je istakao da je Laušević bio "renesansan i svestran, glumeći, pišućii slikajući", i da je bio "umetnik u davanju puta drugome". "Svećo naša zauvek ćemo paziti na trag tvoje buktinje i čuvajući tvoj vosak sećati se onoga što si nam osvetlio", poručio je između ostalog Dugalić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbogom, legendo
Žarko Laušević, ATA

Tuga.

15.11.2023. 13:43

Zbogom, legendo

Alija Osmanović, Miloš Obilić, Aleksa Radman, Vukšin Katić, Braco Gavran, Šilja... uloge su po kojima ćemo pamtiti Žarka Lauševića.
Foto
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve