Scena
08.03.2022. 19:35
Beta

Beogradska filharmonija

Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića

Dirigent, koncert
Izvor: Shutterstock

Filharmonijski koncert u ovoj sedmici marta, tradicionalno je posvećen uspomeni na premijera Zorana Đinđića koji je ubijen 12. marta 2003. saopštila je Beogradska filharmanija.

U petak, 11. marta na Kolaracu biće izveden neobičan repertoar, sa dirigentom Marijom Venzagom i virtuozom na trubi, Simonom Hefeleom.

Neobičan miks raznovrsnog repertoara kao i vrsnih umetnika različitih generacija obeležiće predstojeći nastup, navodi se u saopštenju.

Spoj savremenog i tradicionalnog kroz prizmu duhovnosti biće prikazan kolažem dela – od Vagnerovog i Šumanovog Fausta, preko Bahovih duhovnih dela kojima je novi život udahnuo dirigent Leopold Stokovski, do Jostovog koncerta za trubu u spomen Četa Bejkera što je ujedno i domaća premijera ove kompozicije.

Drugi spoj, iskustva i mladosti, donose Mario Venzago za dirigentskim pultom i superstar na trubi Simon Hefele, prvi put sa orkestrom Beogradske filharmonije.

Idealna prilika za ljubitelje tog instrumenta, džeza i legendarnog Četa Bejkera biće kompozicija "Pijeta" K. Josta, koju će izvesti virtuoz, dobitnik najznačajnijih nagrada i jedan od najuspešnijih trubača mladje generacije.

Iako nije u pitanju džez komad, kompozicija ima posvetu koja nagoveštava osnovnu muzičku ideju, a truba ulazi u teren džeza sa Bejkerovom raznovrsnošću i elegancijom, navodi se u saopštenju.

Venzago je glavni dirigent i umetnički direktor Bernskog simfonijskog orkestra, a vodio je orkestre iz Indijanapolisa, Geteborga, San Sebastijana, Bazela, Graca i mnoge druge.

Prvi put zajedno sa Beogradskom filharmonijom, diriguje izuzetno bogat repertoar sa puno dela na programu koje orkestar decenijama nije izvodio.

Nakon Vagnerovog i Šumanovog "Fausta" i domaće premijere Jostove kompozicije, Filharmonija izvodi i Honegerovu "Liturgijsku simfoniju", kao i čuvenu transkripciju Bahove Tokate i fugu u de-molu, Stokovskog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu, zapravo, peva Konstrakta u pesmi "In Corpore Sano"
Koncert

Da li znate?

06.03.2022. 15:21

O čemu, zapravo, peva Konstrakta u pesmi "In Corpore Sano"

U subotu uveče smo dobili našeg predstavnika na takmičenju za najbolju pesmu u Evropi, koje će biti održano u maju u Torinu. Da li znate šta znači naslov numere i o čemu je u pesmi, zapravo, reč?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve